Filmfestival van Sarajevo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Filmfestival van Sarajevo 2014

Het filmfestival van Sarajevo of Sarajevo Film Festival is een internationaal filmfestival en het eerste filmfestival van de Balkan en wordt gehouden in Sarajevo.

Het eerste festival werd van 25 oktober tot 5 november 1995 gehouden. Sarajevo werd toen nog belegerd, en het festival moest derhalve veel improviseren. Het festival was toen meer een vorm van verzet tegen de voortdurende oorlog, dan een serieus filmfestival. Er kwamen 15.000 mensen de vertoonde films bekijken. Daaronder bevonden zich ook enkele toeschouwers die vanuit het buitenland naar Sarajevo kwamen om het festival bij te wonen. Sindsdien werd het festival een jaarlijks terugkerend internationaal evenement.

2004[bewerken]

Op 20 augustus 2004 ging het tiende filmfestival van start, dat 9 dagen duurde. De Bosnische film Kod amidze Idriza (Dagen en uren) ging tijdens dit festival in première. Verder werden zo'n 180 films uit 44 landen vertoond, waaronder Fahrenheit 9/11 van Michael Moore.

De prijs voor de beste regionale film wordt ter beschikking gesteld door het federale ministerie van Cultuur en Sport van het Sarajevo kanton en bedraagt € 25.000. Deze prijs ging naar de Bulgaarse film Mila ot Mars (Mila van Mars).

2005[bewerken]

Het elfde Sarajevo Film Festival vond plaats van 19 tot en met 27 augustus 2005.

2008[bewerken]

Het veertiende Sarajevo Film Festival vond dit jaar plaats van 15 tot 23 augustus. Grote winnaar was de film 'Buick Riviera', met een Bosnische, Kroatische, Amerikaanse en Duitse cast. Dit jaar waren ook veel gasten uit allerlei landen uitgenodigd het filmfestival bij te wonen: Kevin Spacey, Agnes B., Charlie Kaufman en vele anderen. In totaal werden er 174 films uit 32 landen vertoond, waaronder ook de Nederlandse film Dunya en Desie in Marokko.

Externe link[bewerken]