Filmrecensent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een filmrecensent of filmcriticus is een persoon die een bespreking geeft van een of meerdere, over het algemeen recente films. Deze besprekingen worden gepubliceerd op websites, in tijdschriften of andere geschreven pers.

Er zijn verschillende manieren om een film te bekijken, vanuit een persoonlijk standpunt of door middel van een filmanalyse. Soms wordt aan de hand van een korte bespreking advies gegeven of de film het bekijken waard is. De inhoud van een typische cinefiele kritische benadering omvat een indeling naar genre, een sociaal-politieke benadering en promotionele commentaren.

België[bewerken]

  • Sinds de jaren 1950 hebben de Belgische filmcritici zich verenigd in de Unie van de filmkritiek (Union de la critique de cinéma), die jaarlijks prijzen uitreikt aan internationale en nationale films.
  • Filmmagie is een vereniging opgericht in 1928, die filmrecensies brengt via de tijdschriften Filmmagie en Cinemagie.
  • Cinevox is een Belgische tweetalige website die de nieuwste Belgische films bespreekt.

Internationaal[bewerken]

  • De recensies van filmcritici wereldwijd worden samengebracht in enkele filmwebsites zoals Metacritic en Rotten Tomatoes. De Online Film Critics Society is een internationale vereniging van filmjournalisten en -recensenten die hun besprekingen op het internet plaatsen.
  • In Frankrijk werd in 1951 het tijdschrift Cahiers du cinéma opgericht, dat zich richt op filmkritiek en filmtheorie.
  • In Groot-Brittannië wordt sinds 1989 het filmtijdschrift Empire gepubliceerd dat jaarlijks de Britse Empire Awards uitreikt.
  • De Broadcast Film Critics Association is een Amerikaanse vereniging die jaarlijks de Critics' Choice Award uitreikt.
  • De Los Angeles Film Critics Association (LAFCA) is een Amerikaanse organisatie van filmcritici, opgericht in 1975 die jaarlijks filmprijzen uitreikt.
  • De New York Film Critics Circle Awards zijn een reeks internationale filmprijzen die jaarlijks wordt uitgereikt door de New York Film Critics Circle (NYFCC), een organisatie van filmcritici die werkzaam zijn voor kranten en tijdschriften die in New York City worden uitgegeven.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]