Filmstudio Babelsberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De toegangspoort van Filmstudio Babelsberg

De in 1911 opgerichte Filmstudio Babelsberg in Babelsberg (Potsdam), Duitsland is de oudste filmstudio ter wereld.

De stichtersjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste gebouw, op het tegenwoordig[(sinds) wanneer?] ongeveer 240.000 grote terrein, was het glazen filmatelier ("gläserne Filmatelier") en was eigendom van het bedrijf "Bioscop". In 1912 vonden de eerste draaidagen plaats. In het eerste jaar ontstond de stomme film Der Totentanz van Urban Gad met Asta Nielsen in de hoofdrol. Later fuseerde "Bioscop" met "Decla", het Duitse filiaal van het Franse filmbedrijf "Eclair" en werd vervolgens in 1921 overgenomen door Ufa.

In 1926 werd vervolgens de sciencefictionfilm Metropolis van Fritz Lang opgenomen en werd een grote opnamestudio gebouwd, tegenwoordig[(sinds) wanneer?] Marlene Dietrichhal geheten.

In hetzelfde jaar werd Melodie des Herzens, de eerste Duitstalige film met geluid opgenomen in een hiervoor speciaal gebouwde filmstudio die geschikt was voor de opnames van geluidsfilms. Het was de modernste opnamestudio uit die tijd met vier kruisvormig aan elkaar grenzende opnameruimtes. In 1930 draaide Josef von Sternberg Der blaue Engel met Marlene Dietrich in de hoofdrol.

Het Nazitijdperk[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende het Derde Rijk werden meer dan 1.000 films opgenomen, onder hen ook talrijke propagandafilms als Jud Süß. Na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog werd in 1946 met de film Die Mörder sind unter uns van Wolfgang Staudtes de filmproductie opnieuw opgenomen.

De naoorlogse periode tot aan de val van de muur[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oprichting van de DEFA zijn tussen 1946 en 1990 meer dan 700 speelfilms en 150 kinderfilms en meer dan 600 televisiefilms, voor de Duitse omroepen, opgenomen.

Tegenwoordig[bewerken | brontekst bewerken]

Na de val van de muur nam de Treuhand de privatisering van de filmstudio's ter hand en verkocht de Babelbergse DEFA-studio's aan het Franse Compagnie Générale des Eaux (tegenwoordig[(sinds) wanneer?] Vivendi Universal).

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hans-Jürgen Tast (ed.) ANTON WEBER (1904-1979) - Filmarchitekt bei der UFA (Schellerten 2005) ISBN 3-88842-030-X;

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Babelsberg Studios van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.