Naar inhoud springen

Finasteride

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door DutchTina (overleg | bijdragen) op 19 sep 2019 om 22:06. (Repareer link naar doorverwijspagina met Zeusmodus - EjaculatieEjaculatie (mannen))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Finasteride
Chemische structuur
Finasteride
Farmaceutische gegevens
Beschikbaarheid (F) 63%
Metabolisatie Hepatisch
Uitscheiding Feces (57%), urine (39%)
Gebruik
Geneesmiddelengroep Middelen bij benigne prostaathypertrofie
Subklasse 5-Alfa-reductase-inhibitoren
Merknamen Proscar (MSD)
Indicaties Benigne prostaathypertrofie
Voorschrift/recept Vereist
Toediening Oraal
Dosering Tablet, 5-10 mg
Tablet, 1 mg (kaalheid)
Risico met betrekking tot
Zwangerschapscat. X
Databanken
ATC-code G04CB01
PubChem 194453
DrugBank APRD00632
Chemische gegevens
Molecuulformule C23H36N2O2
IUPAC-naam N-(1,1-dimethylethyl)-3-oxo-, (5α,17β)-4-azaandrost-1-een-17-carboxamide
Molmassa 372,549 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Finasteride is een geneesmiddel dat de werking van het enzym 5-alfa-reductase remt, waardoor de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT) wordt geremd.[1]

Zowel testosteron als DHT hebben androgene of vermannelijkende effecten. Bij deze laatste is het androgene effect echter vele malen sterker. Verminderde omzetting van testosteron naar DHT zal er dus voor zorgen dat er minder androgene effecten zullen optreden.

Finasteride is sinds 1992 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Proscar en Propecia.

Het middel vindt toepassing bij prostaatklachten (zonder DHT wordt de prostaat wat kleiner) en in lagere dosering (1/5 tot 1/15) bij mannelijke kaalheid, ofwel alopecia androgenetica. Bij beide aandoeningen dient men finasteride toe om een lagere concentratie DHT te verkrijgen, respectievelijk in de prostaat en de hoofdhuid.

Men veronderstelt[bron?] dat kaalheid van het mannelijke type veroorzaakt wordt door een combinatie van erfelijke factoren en DHT. Onder invloed van DHT wordt de groeifase van het haar korter en wordt het haar dunner.

Finasteride maskeert het gebruik van anabole steroïden; het is dan ook een middel dat in de sport staat op de lijst van verboden middelen. Zo werd de Braziliaanse voetballer Romario in november 2007 betrapt op gebruik ervan. In december 2007 werd ook de Spaanse wielrenner José Antonio Pecharroman bij een dopingcontrole positief bevonden.

Bijwerkingen

Bekende bijwerkingen zijn impotentie (bij 1,1% tot 18,5% van de gebruikers), uitblijven van de ejaculatie (7,2%), verminderd volume van het ejaculaat (0,9% tot 2,8%), verminderd libido (2,5%), gynaecomastie (2,2%), erectiestoornissen (1.3%), ejaculatiestoornissen (1,2%) en pijn in de testikels.[2] Daarnaast zou finasteride ook de kans op borstkanker kunnen verhogen.[3]

Gebruik tegen kaalheid bij vrouwen

Binnen de medische beroepsgroep is een controverse ontstaan over het gebruik van dit medicijn tegen kaalheid bij vrouwen. Ondanks dat er geen officiële toestemming is, heeft een Nederlandse dermatoloog drieduizend vrouwen en 35 tienermeisjes het medicijn voorgeschreven, volgens hem met succes.[4] Het gebruik rond en tijdens de zwangerschap is voor de mannelijke foetus gevaarlijk.[5]