Flipper (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoobot (overleg | bijdragen) op 23 jul 2019 om 16:53. (→‎top: https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de (2) met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Flipper
Flipper
Genre Kinderen
Familie
Avontuur
Drama
Speelduur per afl. ± 25 minuten
Hoofdrollen Luke Halpin
Brian Kelly
Tommy Norden
Flipper
Regie Ricou Browning
Joseph Cannon
Edward Haldeman
Paul Landres
Frank McDonald
Hollingsworth Morse
Marshall Thompson
Muziek Henry Vars
Ruby Raksin
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Gerelateerde series Flipper
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 19 september 1964
Vlag van Nederland 31 oktober 1965
Einde Vlag van Verenigde Staten 15 april 1967
Vlag van Nederland 14 mei 1967
Afleveringen 88
Seizoenen 3
Netwerk of omroep NBC
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Flipper is de naam van een aantal films en een televisieserie over de gelijknamige dolfijn.

De eerste film over Flipper verscheen in 1963. Deze film was een groot succes en al een jaar later kreeg Flipper een televisieserie. Daarin beleeft de dolfijn allerlei avonturen met de zoons (Buddy en Sandy) van Porter Ricks, de opzichter van een natuurreservaat (een bekend patroon van reddingen in gevaar, vangen van boeven en dergelijke).

Foto van Brian Kelly (Porter Ricks), Luke Halpin (Sandy) en Tommy Norden (Buddy) ter promotie van Flipper

De televisieserie liep van 1964 tot 1968 en is nog vele malen herhaald. De rol van Flipper werd vertolkt door zeven tuimelaars, waarvan Suzy en Cathy de bekendste waren. In 1997 stierf Bebe, de laatste der tuimelaars die de rol van Flipper in de originele serie speelden, op 41-jarige leeftijd in het zee-aquarium van Miami.

Het succes van de film en de televisieserie zorgde voor een grote belangstelling voor dolfijnen. Verschillende dolfinaria werden in deze tijd gesticht, waaronder het Dolfinarium Harderwijk (1965) en het Boudewijn Seapark in Brugge.

In 1996 verscheen nog een film over Flipper; een remake van de film uit 1963.

In 2009 verscheen de Oscar-winnende documentaire 'The Cove', met voormalig trainer van de Flipper-dolfijnen Ric O’Barry in de hoofdrol. The Cove maakte de dolfijnenslachtingen in Japan wereldwijd bekend. O’Barry was een van de eerste dolfijnentrainers ter wereld. Het keerpunt in O'Barry's carrière was het moment dat een van de dolfijnen die Flipper speelde, Kathy, in O’Barry’s armen zelfmoord pleegde. Nadien zet hij zich met “Ric O’Barry’s Dolphin Project” samen met burgers en dierenbelangenorganisaties wereldwijd in tegen gevangenschap in dolfinaria, en de drijfjacht op van dolfijnen voor dolfinaria in Japan.[1]

Zie ook

Externe links