Flor Barbry's Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Flor Barbry's Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen (Frans: Théâtre populaire pour la Flandre française de Flor Barbry) is een amateurtoneelgezelschap uit Westouter dat Vlaamstalige theatervoorstellingen speelt in West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen.

Het gezelschap is opgericht in 1954 en heeft als doel het West-Vlaams levendig te houden aan beide zijden van de Frans-Belgische grens. Door de verfransing van Frans-Vlaanderen was daar al sinds de 18e eeuw geen Vlaams theater meer. Ze spelen in het dialect van Westouter en schenken veel aandacht aan het vermijden van vreemde woorden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

in 1954 bracht het gezelschap onder de naam De Verbroedering zijn eerste stuk. Later gingen ze een tijd door het leven onder de naam Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen . De huidige naam kwam er pas in 1986 nadat mede-oprichter Flor Barbry overleed bij een ongeval.

Hun eerste stuk, dat ze op kerstdag 1954 brachten, was de klassieker van Felix Timmermans uit 1924 En waar de sterre bleef stille staan (Woa dat de Sterre bleef stille stoan).

Na de dood van Flor Barbry nam dochter Greta Barbry de leiding over. Tot ook Greta overleed in 1999 namen vier mensen samen de leiding in handen onder het voorzitterschap van Roland Delannoy, een schoonzoon van Flor.

Flor Barbry[bewerken | brontekst bewerken]

Barbry was niet enkel mede-oprichter maar fungeerde heel lang ook als schrijver, vertaler, acteur en regisseur.

Voor het Volkstoneel schreef hij:

Zijn werk werd ook formeel erkend:

Prijzen voor het gezelschap[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]