Marnixring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marnixring
Logo
Logo
Geschiedenis
Opgericht 1968
Hoofdkantoor Tramstraat 59, Zwijnaarde
Type serviceclub
Media
Website www.marnixring.org
Portaal  Portaalicoon   Vlaamse politiek

De Marnixring is een serviceclub binnen de Vlaamse Beweging.[1] met ook afdelingen in Nederland, Zuid-Afrika en de Franse Nederlanden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Marnixring werd opgericht in 1968, toen Frans nog de voertaal was in het merendeel der Belgische serviceclubs (Rotary International of Lions Club). Jozef Goossenaerts wilde hiervoor een alternatief bieden met de oprichting van een Vlaamse serviceclub met het Nederlands als voertaal. De naam verwijst naar Filips van Marnix van Sint-Aldegonde die tal van opdrachten vervulde in dienst van Willem van Oranje en de doelstellingen van de Marnixring verpersoonlijkt. Het idee om na de oorlog een Vlaamse vereniging op te richten ontstond bij de historicus Jozef Goossenaerts, een bekende figuur in de Vlaamse Beweging, toen hij in 1945 was opgesloten in het interneringskamp te Lokeren. Hij overtuigde daar zijn mede-gevangene Paul Van den Noortgate, oud-oostfrontstrijder, mede-eigenaar en uitbater van “De Kalvaar. Pol van den Noortgate, behoorde samen met André Monteyne, Jos Mertens en Raymond Vindevogel tot de oprichters. Stichter Van de Noortgate hechtte enorm veel belang aan de steun en de samenhang van wie door de repressie was gestraft. Zijn grondgedachte was om al die mensen terug bij elkaar te brengen. Hulp en steun, solidariteit was nodig. Alle Vlamingen die gestraft waren wegens collaboratie met de Duitsers wou hij verenigen.

Doelstelling[bewerken | brontekst bewerken]

De Marnixring heeft tot doel de Nederlandse taal- en cultuurgemeenschap te dienen.

De forumfunctie van de Marnixring bestaat erin om organisatorische en logistieke faciliteiten aan te bieden voor een platform, waar andere organisaties, begaan met een problematiek, die ook de Marnixring aanbelangt, hun verschillende opvattingen aan elkaar toetsen en tot gemeenschappelijke conclusies en zelfs strategieën komen.

Het verenigingsleven van de Marnixring krijgt vorm in elke ring in maandelijkse bijeenkomsten en andere activiteiten en in de uitwerking van ringprojecten. De maandelijkse bijeenkomsten gaan gepaard met een maaltijd en meestal is een spreker aan het woord.

Erepenningen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 ontving Piet Chielens van het In Flanders Fields Museum de erepenning van de Marnixring. De vorige jaren was de erepenning voor onder andere Ivan Mertens van Vlaanderen Vlagt, de Vlaams-Brabantse zender Ring-TV, Richard Celis en Maurits Coppieters. In 2006 werd aan de voet van het Taalmonument (Paarl/Zuid-Afrika) de Marnixring erepenning uitgereikt aan prof. Kotze. In 2008 werd een erepenning verleend aan Eric Ponette en in 2009 aan Remi Vermeiren.


De Marnixring kan een erepenning uitreiken aan een natuurlijke persoon of aan een rechtspersoon die geen lid is van de vereniging en die zich hoogst verdienstelijk heeft gemaakt in de geest van de doelstellingen.

Aan de ene zijde draagt de erepenning de afbeelding van Philips van Marnix heer van Sint Aldegonde (zon-der naam). Op de keerzijde draagt hij het Marnixring-kenteken en de woorden “Trouw aan de Nederlandse stam” en daaromheen de naam “Marnix van Sint Alde-gonde 1540 -1598”.Het kunstwerk is van beeldhouwer Marc De Bruyn.


46 VERDIENSTELIJKE PERSOONLIJKHEDEN OF ORGANISATIES mochten de Marnixring Erepenning in ontvangst nemen

Mevr. Jozef Goossenaerts

Mevr. Paul Van Den Noortgate

Remi Bogaert

Fritz De Bisschop

Felix De Boeck

André Demedts

Willem De Meyer

Flor Grammens

Armand Preud’homme

Renaat Van Der Linden

Jozef Van Overstraeten

Luc Verbeke

Jozef Weyns

Hendrik Fayat

Anton Van Wilderode

Paul A.J. Janssen

Herman Candries

Remi Piryns

Michiel Vandekerckhove

Karel Van Isacker s.j.

Valeer Portier

Fernand Collin

Paul Daels (postuum)

Clem De Ridder

Manu Ruys

Eric Suy

Max Wildiers

Robert Senelle

Vic Nees

Maurits Coppieters

Richard Celis

Ring TV

Ivan Mertens

Piet Chielens

Ernst Kotzé (Suid-Afrika)

Eric Ponette

Remi Vermeiren

Stichting Taalverdediging (Nederland)

Rik Van Cauwelaert

Mark Grammens

Rita Harnie

De Internationale vzw Europeade

Cyriel Moeyaert

’t Pallieterke

Luc Devoldere

Dr. Frans J. A. Debrabandere