Floris Prims

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Floris Prims
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Floris Hubert Lodewijk Prims
Geboren 3 maart 1882, Antwerpen
Overleden 26 oktober 1954, Antwerpen
Land Vlag van België België
Beroep priester, schrijver, archivaris
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Floris Hubert Lodewijk Prims (Antwerpen, 3 maart 1882 – aldaar, 26 oktober 1954) was een Belgisch priester, schrijver en archivaris van de stad Antwerpen.

Levensloop[bewerken]

Prims volgde humaniora in het Sint-Jozefcollege in Herentals en ging vervolgens naar het seminarie in Mechelen. In 1904 werd hij medewerker van het tijdschrift Dietsche Warande en Belfort. Vanaf 1912 werkte hij samen met pater Rutten aan de uitbouw van de Christelijke Arbeidersbeweging in Gent.

Kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vertrok Prims naar Londen. Daar werd hij aalmoezenier van de Belgische vluchtelingen. Na zijn terugkeer naar België werd hij in oktober 1920 overgeplaatst naar het secretariaat van de Federatie der Studiekringen in Antwerpen. In 1925 werd hij aangesteld tot stadsarchivaris van de stad Antwerpen. Zijn bekendste en omvangrijkste werken zijn: Geschiedenis van Antwerpen in 29 delen en Antwerpiensia in 24 delen. Verder schreef hij nog De litteekens van Antwerpen en andere aanvullingen op het Antwerpse thema. In 1935 publiceerde hij Karel Theodoor Le Bon, een halve eeuw Kempische geschiedenis, een boek over de Geelse burgemeester Karel Theodoor Le Bon.

Hij stierf in 1954 op 72-jarige leeftijd en ligt begraven op de begraafplaats Schoonselhof.

Externe links[bewerken]