Naar inhoud springen

Fluweelmijt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Joopwiki (overleg | bijdragen) op 17 nov 2018 om 19:56. (Categorie:Mijt verwijderd; Categorie:Trombidiidae toegevoegd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Fluweelmijt
Fluweelmijt
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Arachnida (Spinachtigen)
Orde:Acarina
Familie:Trombidiidae (Fluweelmijten)
Geslacht:Trombidium
Soort
Trombidium holosericeum
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Acarus holosericeus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De fluweelmijt (Trombidium holosericeum) is een spinachtig dier uit de familie van de fluweelmijten.[1]

Beschrijving

De fluweelmijt wordt ongeveer 2–5 millimeter lang en is eenvoudig te herkennen aan de knalrode kleur en de fluweelachtige beharing. Hierdoor doet de mijt denken aan de rode watermijt, die echter in het water leeft, geen beharing heeft en ook geen directe familie is. De fluweelmijt heeft vier paar poten; het voorste paar is langer en dient als antennes, want mijten hebben deze niet. De grote monddelen doen met enige fantasie ook denken aan poten maar deze dienen als grijporgaan. De volwassen mijten zijn niet parasitair, maar leven van kleine Geleedpotigen en hun eieren die worden gegrepen en leeggezogen. De larven zijn echter parasitisch op verschillende soorten Geleedpotigen.

Referenties

  1. Makol, J. & Wohltmann A. (2012). An annotated checklist of terrestrial Parasitengona (Actinotrichida: Prostigmata) of the world, excluding Trombiculidae and Walchiidae. Annales zoologici 62(3): 359–562.