Folklore (Big Big Train)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Folklore
Studioalbum van Big Big Train
(Albumhoes op en.wikipedia.org)
Uitgebracht 2016
Genre progressieve rock, folkrock
Duur 63 minuten
Label(s) English Electric Recordings
Producent(en) Big Big Train
Chronologie
2015
Wassail
  2016
Folklore
  2016
A stone's throw from the line
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Uffington White Horse (juni 2006)

Folklore is een studioalbum van Big Big Train. Het album werd grotendeels opgenomen in hun eigen Englisch Electric Studios. Zang en contrabas werden opgenomen in de Aubitt Studios, drums in de Real World Studios en Sweetwater Studios. In de Real World Studios werden ook de koperblazers opgenomen. Strijkers, daarentegen, werden opgenomen in de Ashwood Studios. De ep Wassail was al een voorproefje van dit album. Dat minialbum gaf al een uitbreiding van de band te zien, die op het album werd doorgezet.

Het album werd uitgebracht op compact disc en dubbelelpee. Die laatste bevatte tevens de twee andere nummers van de ep Wassail, de compact disc had die tracks niet.

Musici[bewerken | brontekst bewerken]

Met

  • Dave Desmond – trombone
  • Ben Godfrey – trompet, cornet
  • Nick Stone – hoorn
  • John Storey – eufonium
  • John Truscott – tuba
  • Lucy Curnow – viool
  • Keith Hobday – altviool
  • Evie Anderson - cello

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Cd
Nr. Titel Duur
1. Folklore (Longdon) 7:33
2. London Plane (Spawton) 10:13
3. Along the ridgeway (Spawton) 6:12
4. Salisbury giant (Spawton) 3:37
5. The transit of Venus across the Sun (Spawton) 7:20
6. Wassail (Longdon) 6:57
7. Winkie (Longdon) 8:25
8. Brooklands (Spawton) 12:44
9. Telling the bees (Longdon) 6:02

Stijl[bewerken | brontekst bewerken]

Teksten en muziek zijn geschreven in de stijl van de progressieve rock en folkrock uit de jaren zeventig. De muziek bevat wisselingen in stemming, tempo, maat en ritme. Teksten grijpen terug op het verleden of wijzen juist naar de toekomst. Het album heeft als centraal thema het vertellen van verhalen, zowel oude als nieuwe. De eerste gezongen tekst is dan ook "Let us begin where it all began, fireside flickering flames where the shadows dance" (het vertellen van verhalen bij kampvuur). London Plane vertelt over de vloeiweide van Runnymede. Winkie is een lied in zeven secties. Het behandelt de geschiedenis van de duif in oorlogstijd. Het verhaal begint bij het einde van de Eerste Wereldoorlog, als de postduif afgedankt wordt als een brenger van boodschappen. De radio neemt die taak over. Echter tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft men nog onvoldoende vertrouwen in de apparatuur en zend men met vluchten nog twee duiven mee. Dat is het geluk dat de bemanning heeft, wanneer hun vliegtuig neerstort en de radioverbinding uitvalt. De bemanning laat Winkie de duif los, die terugvliegt naar het vliegveld. Aan de hand van vluchtroute en tijd dat de duif gevlogen heeft, kon men alsnog de bemanning redden, aldus het verhaal in het lied. Bij de track Brooklands staat een afbeelding van een Napier-Railton race-auto, een verwijzing naar het racecircuit Brooklands. Telling the bees gaat over de imkerij, die van vader op zoon etc. overgaat.

Midden in het boekwerkje staat een afbeelding van de achtkoppige band in een middeleeuwse dan wel naïeve stijl met op de achtergrond de Uffington White Horse, ook bekend van de platenhoes van English settlement van XTC, waar Dave Gregory in speelde/speelt.