Football Conference

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Football Conference is een voetbalcompetitie in Engeland die bestaat uit drie reeksen verdeeld over twee niveaus. De Conference National vertegenwoordigt het vijfde niveau van de Engelse voetbalcompetitie, terwijl de Conference North en Conference South samen het zesde niveau vormen. Door een sponsorovereenkomst met wedkantoor Blue Square staan de reeksen ook bekend als respectievelijk Blue Square Premier League, Blue Square North en Blue Square South. De drie reeksen vormen samen de twee bovenste lagen van het Engelse National League System en staan daarom precies tussen het profvoetbal en het lagere semi-professionele en amateurvoetbal in. De Football Conference wordt ook het hoogste niveau in het non league-voetbal genoemd. Meestal wordt de term non-league geassocieerd met amateurvoetbal; de term slaat in dit geval echter op clubs die niet in de (Football) League spelen.

Tot 2004 bestond de Football Conference slechts uit één landelijke reeks. Door een herstructurering van het National League System is er een nieuw zesde niveau gecreëerd, verdeeld over een noordelijke en zuidelijke reeks, die beide onder het bestuur van de Football Conference kwamen.

Geschiedenis.[bewerken]

Vroeger was de Football League, waarin de Engelse profclubs spelen, een gesloten categorie. De clubs die onderaan eindigden in de laagste divisie van de Football League moesten zich jaarlijks opnieuw kandidaat stellen om hun plek te behouden. Ook clubs van buiten de Football League die tot deze categorie wilden toetreden konden zich kandidaat stellen. De overige leden van de Football League kozen uit alle kandidaten dan vier teams die het volgende seizoen lid mochten worden of blijven.Dit systeem werkte lange tijd behoorlijk goed en vooral in de eerste 50 jaar van de in 1888 opgerichte Football League was er een redelijk verloop van clubs. In 1958 werden de Football League omgevormd tot het huidige systeem met vier landelijke divisies en in totaal 92 leden. Sindsdien werd het voor buitenstaanders een stuk lastiger om toe te treden. De bestaande clubs herkozen liever bestaande leden en slechts zeer sporadisch werd een ander team tot de Football League toegelaten.

Onder de Football League waren er drie onafhankelijke voetbalpiramides. De Northern League voor het noorden, de Southern League voor het zuiden en de Isthmian League voor de clubs in en rond London. In 1979 besloten de clubs uit de Northern en Southern Premier League de handen ineen te slaan; de beste tien clubs uit beide divisies vormde samen de Alliance Premier League, later de Conference geheten. In het derde seizoen sloot ook de Isthmian League zich bij de Alliance Premier League aan. De winnaar van deze divisie was de enige club die zich kandidaat stelde om in de Football League gekozen te worden. Hoewel de clubs uit de Conference de beste non league-clubs van Engeland waren, werd jarenlang geen enkele daarvan tot de Football League toegelaten. Deze situatie duurde tot 1987, toen het systeem van verplichte promotie en degradatie tussen de Football League en de Conference werd geïntroduceerd. De nummer laatst in de rangschikking van de laagste divisie van de Football League degradeerde automatisch naar de Conference. Zijn plaats werd vervolgens ingenomen door de kampioen van de Conference. Wel moest het stadion van deze club aan bepaalde toelatingseisen voldoen. Tot nu toe is aan drie clubs de toegang tot de Football League ontzegd omdat hun stadions niet voldeden: Kidderminster Harriers (1994), Macclesfield Town (1995) en Stevenage Borough (1996).

Sinds 2004 degradeert ook de voorlaatste in de Football League naar de Conference. Tussen de nummers twee tot en met vijf uit de Conference wordt een play-off gehouden om te bepalen welke club samen met de kampioen promoveert.

Organisatie[bewerken]

De Football Conference staat aan de top van het National League System waarin ongeveer 50 divisies zijn geordend in piramidevorm. Alle divisies worden particulier geleid maar staan onder auspiciën van de Football Association. De Conference National is derhalve niveau 1 in de NLS, terwijl de noord- en zuid-divisie samen niveau 2 vormen.

De Conference National bestaat uit 24 clubs, en de Conference North en de Conference South elk uit 22 clubs. Aan het eind van het seizoen promoveren de kampioen en de winnaar van de play-off van de Conference National naar de Football League. De onderste vier clubs uit de Conference National degraderen. Uit zowel de Conference North als de Conference South promoveert de kampioen plus de winnaar van de play-offs naar de Conference National. De onderste drie clubs uit North en South degraderen naar niveau 3 van het NLS. Op dit niveau bevinden zich drie divisies waarvan de kampioen en winnaar van de play-off promoveren. De samenstelling van de Conference North en Conference South gebeurt ieder jaar opnieuw op basis van geografische spreiding.

Naast de reguliere competitie strijden de 78 leden ook om de Conference Cup die momenteel Setanta Shield wordt genoemd.

Naamgeving[bewerken]

In 1979 werd de divisie opgericht als Alliance Premier League. In 1986 werd deze omgedoopt de Football Conference. Sindsdien zijn de divisies vooral bekend onder de sponsornamen.

  • 1984-1986: Gola League
  • 1986-1998: GM Vauxhall Conference
  • 1998-2007: Nationwide Conference
  • 2007- Blue Square Premier League, North en South

Stichtende leden[bewerken]

De onderstaande 20 clubs traden aan in het eerste seizoen van de Alliance Premier League:

Gravesend & Northfleet heeft zijn naam gewijzigd naar Ebbsfleet United. Bangor City is overgestapt naar de League of Wales. Maidstone United en Scarborough FC bestaan niet meer. Nuneaton Borough en Telford United zijn door supporters heropgericht na een faillissement.

Conference clubs, 2014-15[bewerken]

Dikgedrukte teams speelden ooit in de Football League.

Conference National
AFC Telford United
Aldershot Town
Alfreton Town
Altrincham
Barnet
Braintree Town
Bristol Rovers
Chester City FC
Dartford
Dover Athletic
Eastleigh F.C.
FC Halifax Town
Forest Green Rovers
Gateshead1
Grimsby Town
Kidderminster Harriers
Lincoln City FC
Macclesfield Town
Nuneaton Town
Southport
Torquay United
Salisbury City
Stevenage Borough
Torquay United
Welling United
Woking
Wrexham
Conference North
AFC Fydle
Barrow A.F.C.
Boston United
Brackley Town
Bradford Park Avenue
Chorley FC
Colwyn Bay
Gainsborough Trinity
Gloucester City
Guiseley
Harrogate Town
Hednesford Town
Hyde FC
Leamington
Lowestoft Town
North Ferriby United
Oxford City
Solihull Moors
Stalybridge Celtic
Stockport County
Tamworth FC
Worcester City
Conference South
AFC Wimbledon2
Basingstoke Town
Bath City
Bishop's Stortford
Bognor Regis Town
Boreham Wood
Bromley
Chelmsford City
Concord Rangers
Eastborne Borough
Ebbsfield United
Farnborough F.C.
Gosport Borough
Havant & Waterlooville
Hayes & Yeading
Maidenhead United
Staines Town
St Albans City
Sutton United
Thurrock
Wealdstone
Weston-super-Mare
Whitehawk

Noten[bewerken]

  • 1 Voor heroprichting
  • 2 Voor heroprichting
  • 3 Voor heroprichting