Isthmian Football League

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Isthmian Football League
Opgericht
1905
Land
Vlag van Engeland ENG
Niveaus in voetbalpiramide
7 en 8
Promotie naar
National League South
Degradatie naar
Combined Counties League
Eastern Counties League
Essex Senior League
Southern Counties East League
Spartan South Midlands League
Sussex County League
Divisies
Premier Division
Division One North
Division One South Central
Division One South East
Aantal teams
81
Bekers
FA Cup
FA Trophy
Isthmian League Cup
Huidige kampioenen (2020/21)
seizoen afgebroken vanwege COVID-19
De locatie van de Isthmian League in Engeland

De Isthmian Football League is een Engelse regionale voetbalcompetitie voor clubs uit Londen, East of England en South East England.

Het werd in 1905 opgericht door amateurclubs in de omgeving van Londen. De competitie bestaat uit 81 teams in vier divisies; de Premier Division (niveau 7) en drie feederdivisies, Division One South Central, Division One North en Division One South East (alle drie niveau 8).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De League werd in 1905 opgericht en bestond uit amateurclubs. De naam verwees naar de Isthmische Spelen in het Oude Griekenland, niet ongewoon voor een tijd waarin het voetbal zich graag vergeleek met de oude klassieke sporten. De kampioen kreeg geen trofee, want men vond dat de eer als kampioen volstond als trofee. Clubs met financiële moeilijkheden kozen eerder voor deze League dan de Southern League.

Toch vestigde de League zich als een zeer sterke en leverde vaak de winnaar van de FA Amateur Cup. De League wordt toch als minder beschouwd dan de Southern League en de Northern Premier League die semi-professioneel zijn.

In de jaren zeventig werd er professionalisme toegelaten maar in 1979 weigerde de League deel uit te maken van de Alliance Premier League. Twee clubs (Enfield FC en Dagenham FC) schakelden om in 1981 maar het duurde tot 1985 vooraleer de kampioen rechtstreeks promoveerde naar de Alliance die nu Football Conference heette.

Dit betekende dat geen enkele club zijn titel kon verlengen zoals in het verleden wel al 22 keer was gebeurd. Canvey Island FC werd wel 3 keer op rij vicekampioen van 2001 tot 2003, won de FA Trophy haalde de 3de ronde van de FA Cup en won in 2004 eindelijk de titel.

League uitbreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De League is over de jaren heen sterk uitgebreid. In het eerste seizoen speelden er 6 clubs, in 1921/22 speelden er al 14. De volgende 5 decennia kwamen er slechts enkele nieuwe leden bij, voornamelijk om plaatsen op te vullen voor clubs die de League verlieten. In 1973 werd er een 2de klasse (Second Division) opgericht met 16 clubs, en in 1977 kwam er nog een 3de klasse bij. De namen werden veranderd in Premier Division, First Division en Second Division.

De meeste nieuwe leden kwamen van de Athenian League die ook uit amateurclubs bestond. Nadat deze League werd opgeheven in 1984 werd de Second Division opgesplitst in North- en South-reeksen. Na herstructureringen in 1991 kwamen deze samen en werd met de onderste tabelhelft de Third Division opgericht.

In 2002 werd de League opnieuw gereorganiseerd. De First en Second Division fuseerden en werden Division One North en Division One South. De Third Division werd nu Division Two. Drie Leagues onder de Isthmian League, Combined Counties League, Essex Senior League en Spartan South Midlands League stonden nu gelijk aan de Second Division en konden rechtstreeks promoveren naar de First Division.

In 2004 heeft The Football Association een ingrijpende herstructurering doorgevoerd van het gehele nationale non-league National League-systeem, waarbij nieuwe regionale afdelingen van de Football Conference werden gecreëerd die op het hoogste, nationale niveau werden ingevoerd. Als gevolg van deze herstructurering werd de Isthmian League teruggebracht tot drie divisies, en de grenzen werden gewijzigd om de geografische overlap met de Southern League te verkleinen.

In 2006 zorgde verdere reorganisatie voor een terugkeer naar twee regionale Division Ones en de ontbinding van Division Two. Dit plan gaf clubs aan de randen van het grondgebied van de Isthmian League op om, indien nodig, over te stappen van en naar de Southern League om het aantal clubs in de competities te behouden. Eén team, Clapton, dat sinds de oprichting altijd aanwezig was in de Isthmian League, werd voor het seizoen 2006-07 verplaatst naar de Essex Senior League. Dulwich Hamlet, die in 1907 lid was geworden van de competitie, werd het langst zittende lid tot hun promotie naar de National League South voor het seizoen 2018-19.

Huidige structuur[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2017 koos The Football Association voor de Isthmian League om een derde regionale divisie toe te voegen aan niveau 8 als onderdeel van de verdere herstructurering van het National League-systeem, waardoor alle divisies bij stap 4 werden teruggebracht tot 20 teams. De nieuwe divisie begon te spelen in het seizoen 2018-19.

Kampioenen[bewerken | brontekst bewerken]

(Clubs met een * bestaan niet meer.)

  • Het seizoen 2019/20 en 2020/21 werden beiden vroegtijdig beeindigd als gevolg van de coronapandemie. Op beide momenten stond Worthing bovenaan, ze werden echter niet erkend als kampioen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]