Sutton United FC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sutton United FC
Sutton United FC
Naam Sutton United Football Club
Bijnaam The U's
Opgericht 1898
Stadion Gander Green Lane, Sutton
Capaciteit 5.013
Voorzitter Bruce Elliott
Trainer Matt Gray
Competitie EFL League Two (IV)
Eindklassering 2021/21 (1e National League)
Thuis
Uit
Alternatief
Geldig voor 2021/22
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Sutton United FC is een Engelse voetbalclub uit Sutton, Londen. Momenteel komt Sutton United uit in de Football League Two, het vierde niveau van het Engels voetbalsysteem.

De club werd opgericht op 5 maart 1898 toen Sutton Guild Rovers en Sutton Association FC (dat voorheen Sutton St. Barnabas heette) fuseerden. Thuiswedstrijden worden afgewerkt op Gander Green Lane.

Van 1921 tot 1963 speelde de club in de Athenian League alvorens zich aan te sluiten bij de Isthmian League. In 1963 werd ook voor het eerst de finale van de FA Amateur Cup bereikt en verloor met 4-2 van Wimbledon FC, een wedstrijd die in de geschiedenisboeken staat omdat Eddie Reynolds van Wimbledon alle vier goals met zijn hoofd scoorde. Zes jaar later werd opnieuw de finale bereikt en verloor Sutton United van North Shields. Het volgende seizoen werd de vierde ronde van de FA Cup bereikt, waarin Leeds United de tegenstander was en Sutton United verloor met 6-0 voor een recordaantal toeschouwers van 14000. Een verzachtende omstandigheid was wel het feit dat Leeds landskampioen was en dat jaar ook de halve finale van de Europacup I bereikte. In 1981 werd de finale van de FA Trophy bereikt, maar ook hier moest de club het onderspit delven. De boosdoener van dienst was Bishop's Stortford FC.

In 1985 werd de club kampioen van de Isthmian League. Nadat promotie naar de Vauxhall Conference geweigerd werd kon de club de titel behouden in het volgende seizoen en dit keer aanvaardde de club wel promotie. In januari 1989 versloeg de club Coventry City met 2-1 in de derde ronde van de FA Cup. Coventry speelde op dat moment in de Football League First Division en hierdoor schaarde Sutton zich bij het kleine clubje van non-league clubs die een eersteklasser uitschakelden in de FA Cup. In 1979 won de club de Anglo-Italian Cup waarin Chieti met 2-1 verslagen werd. Er werden ook enkele andere league clubs verslagen door de jaren heen, waaronder Aldershot, Peterborough United, Torquay United en Colchester United.

In 1991 degradeerde de club terug naar de Isthmian League, om in 1999 als kampioen te promoveren, maar na één seizoen terug te degraderen. In 2004 kwam de club te spelen in Conference South, die in 2004 werd opgericht als nieuwe klasse tussen de Conference National en de drie lager gelegen leagues (Isthmian, Southern en NPL).

Sutton was in juli 2002 de allereerste tegenstander van AFC Wimbledon (heroprichting van fans van Wimbledon FC) en won voor 4500 toeschouwers met 4-0. In 2008 degradeerde de club naar de Isthmian League en keerde terug naar de Conference in 2011.

Voor het seizoen 2015/16 werd de Conference South omgedoopt tot de National League South. Ondanks hun openingswedstrijd thuis tegen Maidstone United met 2-0 verloren te hebben, verliep de rest van het seizoen goed. De ploeg bleef gedurende het seizoen 25 wedstrijden ongeslagen en bekroonde zichzelf op 23 april tot kampioen van de competitie. Hierdoor keerde het voor het eerst in zestien jaar weer terug op het hoogste niveau van non-league voetbal.

Sutton had in het seizoen 2016/2017 een enorme stunt uitgehaald door de 5e ronde van de FA Cup te halen. In de voorgaande ronde had de ploeg tweedeklasser Leeds United uitgeschakeld.[1] De wedstrijd tegen Premier League-club Arsenal ging met 0-2 verloren.[2]

Bekende (ex-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]