Accrington Stanley FC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Accrington Stanley
Naam Accrington Stanley Football Club
Bijnaam The Stans or Stanley
The (Famous) Minnows
The Owd Reds
Opgericht 1891 (heroprichting 1968)
Stadion Crown Ground
Capaciteit 5.450 (3.100 zitplaatsen)
Eigenaar Vlag van Engeland Andy Holt
Trainer Vlag van Engeland John Coleman
Competitie Football League One (III)
Eindklassering 2020/21 (11e)
Thuis
Uit
Alternatief
Geldig voor 2020/21
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Accrington Stanley FC is een Engelse voetbalclub uit Accrington, Lancashire. De club werd in 1891 opgericht en moet niet verward worden met Accrington FC, een van de 12 stichtende leden van de Football League.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Eerste club[bewerken | bron bewerken]

In 1891 werd Stanley Villa opgericht dat twee jaar later de naam Accrington Stanley aannam. De naam 'Stanley' verwijst waarschijnlijk naar Stanley Street, een straat in Accrington. Na een tijd in regionale competities gespeeld te hebben, was Stanley medeoprichter van de Football League Third Division North in 1921 en speelde daar de volgende 40 jaar. De beste klassering was de tweede plaats in 1955 en 1958, maar enkel de kampioen promoveerde. In 1960 kampte de club met financiële problemen en degradeerde naar de kort daarvoor opgerichte Football League Fourth Division.

Na het eerste seizoen in de Fourth Division werden de problemen steeds groter en het seizoen 1961/62 werd zelfs niet afgemaakt en de club verdween.

Heroprichting[bewerken | bron bewerken]

Zes jaar later werd de club heropgericht en het wordt sindsdien gezien als opvolger van zowel Accrington FC als het oude Accrington Stanley. In 1995 nam zakenman Eric Whalley het voorzittersroer over en in 1999 werden John Coleman als trainer en Jimmy Bell als assistent aangesteld, waarna een gestage opmars begon in het Engelse voetbalsysteem, waarin het van het 7e naar het vierde niveau klom: In 2000 werd de club kampioen van de Northern Premier League Division One, waarmee het promoveerde naar de Northern Premier League. Deze competitie werd gewonnen in 2003, waarmee Conference National werd bereikt, de hoogste klasse onder het Football League-systeem. In het seizoen 2005/06 promoveerde de club naar de League Two, en zo werd er na 44 jaar opnieuw League-voetbal gespeeld in Accrington. Ironisch was dat Stanley Oxford United verving dat degradeerde, terwijl Oxford Stanley verving in 1962 toen de club verdween.

De club haalde sindsdien twee keer de play-offs om promotie, in 2010-2011 en 2015-2016, waarin het beide keren in de halve finales verloor van respectievelijk Stevenage en AFC Wimbledon. Na twaalf onafgebroken seizoenen in de League Two werd Stanley in het seizoen 2017-2018 kampioen in de League Two, waarmee het voor het eerst promoveerde naar de League One, het derde niveau van het Football League-systeem. Sindsdien eindigde de club in de League One meermaals in de middenmoot, met als hoogste eindstand een elfde plek in het seizoen 2020-2021. Door een 0-1 overwinning tegen Portsmouth FC werd het beste resultaat sinds 1958 behaald, evenals de hoogste eindstand ooit sinds de heroprichting.

Wetenswaardigheden[bewerken | bron bewerken]

De club heeft in Engeland ondanks hun marginale successen een grote naamsbekendheid vanwege een reclame voor melk die in de jaren 80 op tv werd uitgezonden. In de reclame zegt een jonge voetballer tegen een vriendje dat Ian Rush hem vertelde dat hij voor Accrington Stanley zou spelen als hij niet genoeg melk zou drinken. Vooral de uitspraak "Accrington Stanley? Who are they?" is een gevleugelde reclame uitspraak vergelijkbaar met bijvoorbeeld "Ik had nog zo gezegd, geen bommetje!" of "Even Apeldoorn bellen" uit Nederlandse reclames.

Externe link[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Accrington Stanley F.C. van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.