Accrington Stanley FC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Accrington Stanley
Crown Ground
Naam Accrington Stanley Football Club
Bijnaam The Stans or Stanley
The (Famous) Minnows
The Owd Reds
Opgericht 1891
Stadion Crown Ground
Capaciteit 5.057
Voorzitter Vlag van Engeland Peter Marsden
Trainer Vlag van Engeland John Coleman
Competitie Football League One
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Accrington Stanley FC is een Engelse voetbalclub uit Accrington, Lancashire. De club werd in 1891 opgericht en moet niet verward worden met Accrington FC, één van de 12 stichtende leden van de Football League.

Geschiedenis[bewerken]

Eerste club[bewerken]

In 1891 werd Stanley Villa opgericht dat twee jaar later de naam Accrington Stanley aannam. Na een tijd in regionale competities gespeeld te hebben, was Stanley medeoprichter van de Football League Third Division North in 1921 en speelde daar de volgende 40 jaar. De beste klassering was de tweede plaats in 1955 en 1958, maar enkel de kampioen promoveerde. In 1960 kampte de club met financiële problemen en degradeerde naar de kort daarvoor opgerichte Football League Fourth Division.

Na het eerste seizoen in de Fourth Division werden de problemen steeds groter en het seizoen 1961/62 werd zelfs niet afgemaakt en de club verdween.

Heroprichting[bewerken]

Zes jaar later werd de club heropgericht en wordt gezien als opvolger van zowel Accrington FC als het oude Stanley. In 1995 nam zakenman Eric Whalley het voorzittersroer over en langzaam ging het beter met de club die in 2003 de Conference National bereikte, de hoogste klasse onder het Football League-systeem. In het seizoen 2005/06 promoveerde de club naar de League Two, zo werd er na 44 jaar opnieuw League-voetbal gespeeld in Accrington. Ironisch was dat Stanley Oxford United verving dat degradeerde, terwijl Oxford Stanley verving in 1962 toen de club verdween.

In het seizoen 2015-2016 speelde Stanley op de laatste speeldag gelijk (1-1), waardoor directe promotie werd misgelopen en ze op een vierde plek eindigden. Dit was tevens de hoogste klassering ooit voor de club. In de play-offs werd in de halve finale verloren van AFC Wimbledon.

Externe link[bewerken]