Fornovo di Taro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fornovo di Taro
Gemeente in Italië Vlag van Italië
Fornovo di Taro (Italië)
Fornovo di Taro
Situering
Regio Emilia-Romagna (EMR)
Provincie Parma (PR)
Coördinaten 44° 41′ NB, 10° 6′ OL
Algemeen
Oppervlakte 57,6 km²
Inwoners
(1 januari 2023)
5.891[1]
(105 inw./km²)
Overig
Postcode 43045
Netnummer 0525
ISTAT-code 034017
Detailkaart
Locatie van Fornovo di Taro in Parma (PR)
Locatie van Fornovo di Taro in Parma (PR)
Portaal  Portaalicoon   Italië

Fornovo di Taro is een gemeente in de Italiaanse provincie Parma (regio Emilia-Romagna) en telt 6065 inwoners (31-12-2004). De oppervlakte bedraagt 57,6 km², de bevolkingsdichtheid is 105 inwoners per km².

Buurtschappen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Banzola, Cafragna, Camporosso, Case Borgheggiani, Case Rosa, Case Stefanini, Caselle, Citerna, Citerna Vecchia, Faseto, Fornace, La Costa, La Magnana, Le Capanne, Neviano de' Rossi, Osteriazza, Piantonia, Piazza, Provinciali, Respiccio, Riccò, Roncolongo, Salita-Riola, Sivizzano, Spagnano, Triano, Villanova, Vizzola.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Fornovo di Taro telt ongeveer 2606 huishoudens. Het aantal inwoners steeg in de periode 1991-2001 met 1,3% volgens cijfers uit de tienjaarlijkse volkstellingen van ISTAT.

Jaar Inwoneraantal
1991 5906
2001 5984

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Fornovo di Taro grenst aan de volgende gemeenten: Collecchio, Medesano, Sala Baganza, Solignano, Terenzo, Varano de' Melegari.

Bezienswaardigheid[bewerken | brontekst bewerken]

Fornovo di Taro ligt aan de Via Francigena, een oude pelgrimsroute die Canterbury met Rome verbindt. De parochiekerk Assunzione di Maria Vergine is een van de vele romaanse kerken die de bedevaarders onderweg bezochten. Op de voorgevel zijn verscheidene bas-reliëfs ingewerkt. Het grootste bevindt zich aan de rechterkant van de voorgevel. Het stelt links een hellemonster voor dat zondaars binnenslikt en rechts twee duivels die met hun blaasbalgen het vuur aanwakkeren onder een grote ketel vol zondaars. Tussen die twee afschrikwekkende taferelen in zit een gierigaard die gebukt gaat onder het gewicht van zijn schatten. Op het bas-reliëf aan de linkerkant van de voorgevel gaan twee figuren een gevecht aan. Boven het hoofdportaal bevinden zich twee zogeheten baies géminées. De bovenboog van het eenvoudige zijportaal is omgeven door een krans van gebeeldhouwde dieren.

Geschiedkundig feit[bewerken | brontekst bewerken]

In 1495, helemaal in het begin van de Italiaanse Oorlogen (1494-1559), vond hier de Slag bij Fornovo plaats. Karel VIII van Frankrijk verloor de slag tegen de Liga van Venetië en werd tijdelijk uit Italië verjaagd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Fornovo di Taro van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. https://demo.istat.it/?l=it.