Fort De Roovere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fort de Roovere
Fort de Roovere in 1751
Land Nederland
Nederlands tussen 1628 - 1816

Fort De Roovere is een schans bij Halsteren (aan de Schansbaan/Ligneweg) die onderdeel was van de West-Brabantse waterlinie. Het is een aarden fort dat door middel van een wal (Ligneweg) aan het fort Pinssen is verbonden. Het fort is aan de "achterzijde" open, aan de "voorzijde" bestaat het uit twee bastions. Het fort heeft een droge gracht en de hellingen zijn begroeid met bomen. Het fort ligt vlak bij de Brabantse Wal.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het fort werd in 1628 aangelegd op een hoge zandrug. Het maakte samen met Het Laag, het fort Moermont en het fort Pinssen onderdeel uit van de Linie van Steenbergen, onderdeel van de West-Brabantse waterlinie. Het gebied rondom dit fort kon door inundatie onder water worden gezet door middel van een sluis bij Steenbergen.

Menno van Coehoorn verbeterde het fort in 1727, waarbij aan de zuidzijde een liniewal werd toegevoegd.

In 1747, tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748) is het fort belegerd geweest door de Fransen. De belegering is uitgebreid beschreven. Uiteindelijk viel de vesting Bergen op Zoom en werd de belegering gestaakt.

In 1784 werden de voorwerken verbeterd. Tevens werd de hoofdwal aan de noordzijde aangelegd.

Het vestingwerk werd in 1816 opgeheven.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Stichting Vrienden van Fort de Roovere streeft er naar om het fort uit de vergetelheid te krijgen.

Medio 2010 is een begin gemaakt met een grootschalige opknapbeurt van het fort. De meeste begroeiing is verwijderd en de oude grachten zijn uitgediept. De werkzaamheden leidden tot veel lokale protesten. Opvallend is dat er verder weinig tot geen aandacht wordt besteed aan archeologisch onderzoek terwijl in de directe omgeving sporen te vinden moeten zijn van de belegering door de Fransen. Lokale amateurs met metaaldetectoren vinden er nog geregeld kartetskogels die van deze belegering afkomstig moeten zijn.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Fort De Roovere, Halsteren van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.