Fortunat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fortunat
Regie Alex Joffé
Producent Jacques Plante
Robert Dorfmann
Scenario Michel Breitman
Hoofdrollen Bourvil
Michèle Morgan
Muziek Denis Kieffer
Montage Éric Pluet
Cinematografie Pierre Petit
Pierre Lhomme
Première 16 november 1960
Genre Tragikomedie
Speelduur 121 minuten
Taal Frans
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Italië Italië
Opnamelocaties studios de Saint-Maurice, Toulouse en Ébreuil
Aantal bezoekers 3 338 322 (Frankrijk)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Fortunat is een Frans-Italiaanse film van Alex Joffé die werd uitgebracht in 1960.

Samenvatting[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

1942, tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk. Noël Fortunat is een eenvoudige volksmens die leeft van het stropen en die af en toe meer drinkt dan goed voor hem is. Op een dag vraagt de onderwijzeres van het dorp hem een geheime opdracht uit te voeren. Hij moet mevrouw Valcourt, een Parisienne, en haar twee kinderen over de ligne de démarcation loodsen en hen doorheen de zone libre begeleiden tot in Toulouse. Mevrouw Valcourt wordt door de nazis opgespoord sinds haar man, een leider van de Résistance, door hen is aangehouden. De familie neemt een andere identiteit aan waarbij Fortunat de rol van de echtgenoot op zich neemt.

Tijdens de treinreis naar het zuiden blijkt de afstand groot tussen de simpele Fortunat en Juliette Valcourt, die uit een grootburgerlijk milieu afkomstig is. Ze ergert zich aan zijn volkse manieren. Wanneer ze aankomen in de haar toegewezen eenvoudige verblijfplaats is Juliette ontgoocheld. De eigenaar vraagt Fortunat enkele dagen ter plaatse te blijven omdat Juliette weleens domme dingen zou kunnen uithalen door bijvoorbeeld te verhuizen.

Fortunat, die zich gaandeweg heeft gehecht aan zijn beschermelingen, aanvaardt dit en helpt Juliette zich te installeren. Hij schiet haar te hulp waar hij kan. Juliette waardeert zijn hulpvaardigheid en zijn toewijding en haar kinderen raken verslingerd op hem. Fortunat voelt zich zo goed bij 'zijn' gezin dat hij langer blijft. Ook tussen Juliette en Fortunat ontstaat er meer en meer toenadering.

Wanneer Juliette's man uit gevangenschap terugkeert is Fortunat teleurgesteld maar ten slotte begrijpt hij dat de familie weer verenigd zal worden. Hij gaat niet in op Juliette's voorstel om met hen te leven in het grote Parijse huis. Discreet verdwijnt hij uit hun leven.

Rolverdeling[bewerken]

Externe link[bewerken]