Michèle Morgan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Niet te verwarren met de Amerikaanse actrice Michele Morgan.
Michèle Morgan in Joan of Paris (1942)

Michèle Morgan (geboren: Simone Roussel) (Neuilly-sur-Seine, 29 februari 1920) is een Frans actrice, die zowel in bioscoopfilms als op televisie actief was tussen 1935 en 1999.

Carrière[bewerken]

Morgan ging op 15-jarige leeftijd uit huis en vertrok naar Parijs, vastbesloten als ze was om actrice te worden. Ze kreeg acteerles van René Simon, ondertussen werkte ze al bij de film om haar studie te bekostigen. Ze werd ontdekt door de regisseur Marc Allégret, die haar in 1937 een belangrijke rol in de film Gribrouille gaf, haar tegenspeler was de grote Franse acteur Raimu. In 1938 volgde de film Le Quai des brumes van Marcel Carné, haar tegenspeler was hier Jean Gabin, en vervolgens in 1941 de film Remorques. Met deze twee films vestigde zij haar naam als een van de belangrijkste Franse actrices van die tijd.

In 1940, vanwege de Duitse invasie in Frankrijk, vertrok zij naar de Verenigde Staten, waar zij in Hollywood onder andere door Universal gecontracteerd werd. In 1943 werd zij genaturaliseerd tot Amerikaans staatburger, desondanks trok zij in 1946 toch weer terug naar Frankrijk en pakte haar Franse filmcarrière weer op met de film La symphonie pastorale van Jean Delannoy, welke haar voor de rol van "Gertrude" bij het Filmfestival van Cannes de prijs voor beste actrice opleverde. Dit was tevens de eerste maal dat deze prijs werd uitgereikt. Morgan bleef tot in de jaren 70 voor de film werken, later legde ze zich meer toe op televisiefilms en miniseries.

Voor haar bijdragen aan de filmindustrie kreeg ze een ster op de Hollywood Walk of Fame (1645 Vine Street). In 1969 werd ze door de Franse overheid onderscheiden met een benoeming in het Legioen van Eer. Voor haar lange staat van dienst voor de Franse filmindustrie ontving zij in 1992 de César.

In 1977 publiceerde zij haar autobiografie getiteld: Avec ces yeux-là in 1977.

Privéleven[bewerken]

In 1942 trouwde zij met Bill Marshall, van wie zij een zoon kreeg, Mike Marshall, die ook in meerdere films meespeelde. Na de scheiding van Marshall trouwde zij in 1949 met de Franse toneelspeler Henri Vidal, Na zijn plotselinge dood in 1959, hij werd op 40-jarige leeftijd getroffen door een hartaanval, werd toneelspeler en -regisseur Gérard Oury tot zijn dood in 2006 haar derde levenspartner.

Filmografie (selectie)[bewerken]

Externe link[bewerken]