Jacques Feyder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jacques Feyder
Jacques Feyder
Volledige naam Jacques Léon Louis Frédérix
Geboren 21 juli 1885
Overleden 24 mei 1948
Geboorteland Vlag van België België
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jacques Feyder (Elsene, 21 juli 1885Prangins, 24 mei 1948) was een Belgisch filmregisseur en scenarist.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25-jarige leeftijd verhuisde hij naar Parijs, waar hij begon te acteren en regisseren. Hij draaide eerst kortfilms. In 1916 ontmoette hij de actrice Françoise Rosay die zijn vrouw zou worden. Ze speelde mee in het merendeel van zijn films, vanaf de kortfilm Têtes de femmes, femmes de tête (1916) tot Macadam (waarvan hij de artistieke supervisie had, 1946). Zijn eerste belangrijke langspeelfilms waren de epische avonturenfilm L'Atlantide (1921) en het drama Crainquebille (1922). De films waren succesvol en kregen goede kritieken, zodat Feyder een reputatie opbouwde als vernieuwende regisseur in de Franse filmwereld.

In 1929 nam MGM contact op met Feyder om aan de slag te gaan in Hollywood. Hij ging in op het voorstel en draaide er enkele films met onder meer Greta Garbo, Marlene Dietrich en Ramón Novarro. Feyder keerde later terug naar Europa, waar hij onder meer nog de drama's Le Grand Jeu (1934) en Pension Mimosas (1934), en de satire La Kermesse héroïque (1935) regisseerde. Het scenario van deze drie klassiekers schreef hij samen met zijn landgenoot Charles Spaak. Voor La Kermesse héroïque won hij de Grand prix du cinéma français in 1935 en de prijs voor Beste Regie op het Filmfestival van Venetië in 1936. Op het einde van zijn leven nam hij nog het artistiek directeurschap op zich van het donkere drama Macadam van Marcel Blistène.

In 1940 vluchtte Feyder naar Zwitserland. Daar overleed hij acht jaar nadien. Hij werd begraven in het familiegraf op de begraafplaats van Brussel (Evere).

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jacques Feyder van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.