Framo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Framo was een Duits automerk dat bestond van 1927 tot 1957.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Framo-modellen van vóór de Tweede Wereldoorlog.
Framo D500P, V501 en V901 (naoorlogse modellen).

Het merk werd in 1927 in Frankenberg opgericht door de Deen Jørgen Skafte Rasmussen. Het bedrijf heette Frankenberger Metallwerke of kortweg Framo. Het bedrijf produceerde onder die naam drie- en vierwielige vrachtauto's, die waren voorzien van een tweetaktmotor. Daarnaast werden er op kleine schaal personenauto’s geproduceerd.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf, dat door opdeling van Duitsland in Oost-Duitsland lag, onteigend en samengevoegd tot het staatsbedrijf IFA. Vanaf 1957 verdween de naam Framo en werd vervangen door Barkas.

Tevens werden de Framo vrachtauto's in de jaren '30 geproduceerd bij Manderbach in Wissenbach. Na de Tweede Wereldoorlog werd de productie weer opgestart, maar vanaf dan werden de wagens voorzien van Ford viertaktmotoren. In 1956 werd de productie gestaakt, nadat het bedrijf in 1954 in financiële moeilijkheden was geraakt.

Framo GmbH[bewerken | brontekst bewerken]

De nieuwe Framo

In 2014 werd het bedrijf Framo GmbH nieuw opgericht door de oprichter en partner Andy Illgen op de locatie Langenbernsdorf in Saksen. Het nieuwe Framo is gespecialiseerd in de elektrificatie van de logistieke sector.

Framo GmbH produceert volledig elektrische auto’s met een totaalgewicht van 7,5 tot 44 ton. Alle gebruikelijke opbouwen van pick-up tot de opleggertrekker zijn mogelijk. De voertuigen worden geladen via de bestaande energie-infrastructuur. Framo produceert ook CCS-laadstations en maakt gebruik van laadcontrollers van CuroCon. Door middel van recuperatief remmen kan energie worden teruggewonnen in het remproces en worden teruggebracht naar het bestaande opslagsysteem.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Framo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.