Frances Hodgson Burnett

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Frances Hodgson Burnett

Frances Hodgson Burnett, (24 november, 1849 - 29 oktober, 1924) was een EngelsAmerikaans toneelschrijfster en auteur. Ze is bekend door haar kinderboeken, waaronder De geheime tuin en De kleine Lord. De laatste werd verfilmd in 1921 als de film Little Lord Fauntleroy.

Leven[bewerken]

Frances H. Burnett werd geboren in Cheetham Hill, Manchester, Engeland als Frances Eliza Hodgson. Ze is ook bekend onder de naam Frances "Hopey" Benson. Haar vader stierf in 1854, toen ze 3 jaar was. Haar moeder moest zien rond te komen met vijf kinderen. Het gezin leefde in grote armoede in de achterbuurten van Manchester. In 1856 emigreerde het gezin op aandringen van een oom van Mary naar Knoxville, Tennessee in de Verenigde Staten. Hoewel het gezin nog even arm was, kwamen ze door deze verhuizing in een betere omgeving te wonen.

Na het overlijden van haar moeder in 1867 werd ze als 18-jarige hoofd van het gezin met nog twee jongere kinderen. Ze onderhield het gezin door zich toe te leggen op schrijven. Haar eerste verhaal werd gepubliceerd in Godey's Lady's Book in 1868. Al snel publiceerde ze regelmatig in Godey's, Scribner's Monthly, Peterson's Ladies' Magazine en Harper's Bazaar. Haar kracht lag in het combineren van een realistische beschrijving van het dagelijks leven van de eenvoudige klasse met een romantische verhaallijn.

In Amerika ontmoette ze haar man Swan Burnett. In 1898 scheidden ze. In 1900 hertrouwde ze met Stephen Townsend. Maar die relatie duurde nog geen twee jaar.