Francesco Conconi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Professor Francesco Conconi (Como, 19 april 1935) is een Italiaans sportarts die actief was in het wielrennen. Hij was de leermeester van de bekende sportartsen Michele Ferrari en Luigi Cecchini. Hij is samen met hen bekend geworden om de door hun ontwikkelde trainingsprogramma's op basis van metingen door een SRM-fietscomputer.

Doping[bewerken]

Conconi is vooral bekend geworden door het succes van de door hem (met doping) behandelde Francesco Moser, die in 1984 het werelduurrecord wielrennen op de baan verbeterde. Conconi en Michele Ferrari (die toen nog met hem samenwerkte) zijn daarna verder gegaan met het prepareren van renners met behulp van bloeddoping. Van Conconi wordt gezegd dat hij het middel epo zou hebben geïntroduceerd in het peloton. Om zijn reputatie met doping heeft hij enkele treffende bijnamen gekregen, zoals Monsieur Sang (Meneer Bloed) en Monsieur Epo.

Conconi is net als Dr. Ferrari in december 2002 beschuldigd van het toedienen van bloeddoping, maar hij werd vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. In maart 2004 gebeurde hetzelfde in een vergelijkbaar proces.

Samenwerking met renners[bewerken]

Een aantal zeer bekende renners behoorde tot zijn klantenkring, zoals blijkt uit onderstaande lijst. Hoewel meerdere renners aan doping gelinkt werden, zijn er nauwelijks renners die ook effectief betrapt zijn.

Cliënten[bewerken]