Luigi Cecchini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Luigi Cecchini (1944) is een Italiaanse sportarts die voornamelijk in het wielrennen actief is, maar zich niet nadrukkelijk in de kijker werkt. Hij staat bekend om z'n uitstekende trainingschema's, en het gebruik van de gesofistikeerde SRM-fietscomputer. Daarnaast wordt hij echter ook vaak genoemd in het kader van de dopingproblematiek in de sport. Hij was een collega van Michele Ferrari, die op zijn beurt leerling was van professor Francesco Conconi. Het drietal zou streven naar de uiterste grenzen van het menselijk vermogen, en daartoe op zichzelf experimenten uitvoeren. Zo ging Cecchini vaak samen fietsen met de wielrenners die hij onder begeleiding heeft.

In de Operacion Puerto-affaire die de Ronde van Frankrijk van 2006 tekende, zou hij de Italiaan tussenpersoon zijn van dr. Eufemiano Fuentes. Eén patiënt van dr. Fuentes kreeg de codenaam Clasicomano (Luigi), waarschijnlijk een voorjaarsrenner die bij Luigi Cecchini in behandeling is. Dit blijkt later Thomas Dekker te zijn. Vooral ronderenners lijken echter van zijn diensten gebruikgemaakt te hebben, waaronder Michele Scarponi en Ivan Basso.

Wielrenners[bewerken]

Cecchini is vooral bekend omwille van zijn activiteit in het wielrennen. Volgende lijst bevat de namen van renners voor wie Luigi Cecchini als arts optrad, met een aparte lijst voor de reeds bestrafte dopingzondaars. Er zijn geen bewijzen voor een link tussen de veroordeling voor dopinggebruik en een connectie met dr. Cecchini.

Patiënten[bewerken]

Dopingzondaars[bewerken]

Bronnen[bewerken]