Naar inhoud springen

Francesco III d'Este

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Francesco III d'Este
1698-1780
Francesco III d'Este
Hertog van Modena en Reggio
Periode 1737-1780
Voorganger Rinaldo III d'Este
Opvolger Ercole III d'Este
Vader Rinaldo III d'Este
Moeder Charlotte Felicitas van Brunswijk

Francesco III Maria d'Este (Modena, 2 juli 1698 - Varese, 22 februari 1780) was hertog van Modena en Reggio van 1737 tot aan zijn dood. Francesco was een zoon van Rinaldo III van Modena en Charlotte Felicitas van Brunswijk.

Francesco werd geboren in Modena. Tijdens zijn regering putte Francesco zijn land uit door deel te nemen aan de Poolse Successieoorlog en de Oostenrijkse Successieoorlog. En het land deed al mee aan de Spaanse Successieoorlog van 1701 tot 1714. Francesco werd gedwongen om de meeste van zijn schilderijen en dierbare bezittingen te verkopen aan de Estense Gallery. Francesco was een voorzichtige hertog die weinig beslissingen durfde te nemen, en veel van de politieke macht was in de handen van de Oostenrijkse gevolmachtigde Beltrame Cristiani.

Francesco nam vele maatregelen om de verstedelijking van Modena te steunen en hij liet de Via Vandelli aanleggen, die de stad Modena met Toscane verbond.

Francesco stierf in 1780 in zijn villa in Varese, die nu dienstdoet als het plaatselijk stadhuis. Zijn zoon Ercole Rainaldo volgde hem op.

Huwelijk en kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Francesco's vrouw, Charlotte als Hebe (toegeschreven aan Pierre Gobert).

Francesco huwde in 1721 met Charlotte Aglaë van Orléans een dochter van Filips II van Orléans, uit dit huwelijk werden negen kinderen geboren:

Na de dood van Charlotte hertrouwde Francesco minstens tweemaal, met Teresa Castelbarco en later met Renata Teresa d'Arrach.

Zie de categorie Francesco III d'Este, Duke of Modena van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.