Francisco de Vitoria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Francisco de Vitoria, San Esteban, Salamanca

Francisco de Vitoria (Burgos, ca. 1483 - Salamanca, 12 augustus 1546) was een Spaans moraaltheoloog die belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de ontwikkeling van het volkenrecht. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de zogeheten School van Salamanca.

Francisco de Vitoria trad al jong toe tot de orde van de Dominicanen. Hij was in Parijs een leerling van zijn medebroeders Pieter Crockaert (1450-1514) en Thomas Cajetanus (1468-1534) die de filosofie van Thomas van Aquino nieuw leven inbliezen. Vitoria gaf diens "Summa Theologiae" uit. Hij doceerde vanaf 1526 aan de universiteit van Salamanca. Hij was de eerste die met zijn Relectio de Indis een consistente theorie had over de verhouding van de Spanjaarden met de in 1492 ontdekte bewoners van Amerika die hij de status van volkenrechtelijk rechtssubject toekende. Zijn werken werden pas postuum als Relectiones uitgegeven.

Literatuur[bewerken]

  • Scott, James Brown, The Spanish origin of international law, Francisco de Vitoria and his law of nations (Oxford-London 1934; herdruk Union, New Jersey, 2000) - met als bijlagen verschillende teksten van Vitoria