Frangipane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Frangipane is een beslag op basis van boter, suiker, gemalen amandelen, eieren en bloem.

Bij uitbreiding wordt ook frangipanetaart hiermee aangeduid. Een speciale frangipanetaart is de driekoningentaart met de boon. Een typisch kenmerk is ook een laagje glazuur bovenop dit gebak.

Frangipane moet niet verward worden met de frangipani (Plumeria), een geslacht van oorspronkelijk uit Mexico en Centraal-Amerika afkomstige boomsoorten, die gewaardeerd worden om hun lekkere geur.

Frangipanetaart kan je dus met veel combineren, zoals met peren, appelen, met zoetigheden (bv: glazuur)... Dit gebak is bekend bij veel mensen.

Recept frangipanetaart:

Benodigdheden: 100 gram zelfrijzende bloem, 120 gram gemalen amandelen, een scheutje amandelessence, 3 eieren, 2 pakjes vanillesuiker, 200 gram (room)boter, 200 gram suiker en eventueel 2 à 3 appelen (als je dit in je taart gebruikt).

Hoe ga je te werk: Eerst meng je de boter met de suiker. Daarna voeg je één voor één de eieren erbij, deze moet je onder kloppen met de rest van het mengsel. Vervolgens voeg je de bloem en de amandelen er aan toe. Nu meng je de essence onder het beslag. Als het beslag klaar is doe je alles in een ingevette en met bloem bestrooide vorm, je kan ook een bakpapier in de vorm leggen. Als laatste moet je de appel in dunne schijfjes snijden en deze op het beslag in de vorm leggen. Zet de taart in een voorverwarmde oven van 175° gedurende 45 minuten. Voor de afwerking kan je suikerglazuur gebruiken of de taart bestrooien met bloemsuiker.