Frank Iero

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frank Iero
Frank Iero
Algemene informatie
Volledige naam Frank Anthony Iero
Bijnaam frankie
Geboren 31 oktober 1981
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1998 - heden
Genre(s) Rock
Beroep Muzikant
Instrument(en) Gitaar, basgitaar
Invloed(en) Rock
Act(s) My Chemical Romance

Frnkiero and the cellabration, Frnkiero and the Future Violents, Frnkiero and the Patience, Death Spells, Leathermouth

(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Frank Anthony Iero (Belleville (New Jersey), 31 oktober 1981) is een van de gitaristen van de alternatieve-rockband My Chemical Romance. Daarnaast was hij eigenaar van platenmaatschappij Skeleton Crew.

Jonge jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Frank Iero groeide op in Belleville, New Jersey. Als kind leed hij aan bronchitis en oorontstekingen, waardoor hij veel van zijn kindertijd in het ziekenhuis doorbracht. Iero is ook lactose-intolerant en heeft verscheidene voedselallergieën. Hij ging als kind naar een katholieke school. Zijn ouders scheidden toen hij jong was en hij groeide op met zijn moeder, die zijn muzikale levenskeuze goedkeurde. Zijn vader en grootvader waren zijn grote muzikale voorbeelden. Zijn vader wilde dat hij drummer werd, maar Frank Iero koos voor de gitaar.

1998-2002[bewerken | brontekst bewerken]

Iero begon op zijne elfde in lokale bands te spelen. Voor My Chemical Romance was hij de frontman van Pencey Prep. Ze brachten een album getiteld Heartbreak In Stereo uit. Terwijl hij in de band speelde, leerde hij Gerard Way en de andere leden van My Chemical Romance kennen. Hij vond hun demo goed en hielp hen om optredens te krijgen. Nadat zijn band uiteenviel, speelde Iero in verschillende andere bands, totdat hij het aanbod kreeg gitarist van My Chemical Romance te worden.

Iero heeft in de volgende bands gespeeld voor My Chemical Romance:

  • Pencey Prep
  • Hybrid
  • Sector 12
  • I Am Graveyard
  • Give Up The Ghost (kort)

My Chemical Romance[bewerken | brontekst bewerken]

My Chemical Romance bestond uit de volgende leden: Frank Iero, Gerard Way, Mikey Way, Ray Toro, Matt Pelissier, Bob Bryar en James Dewees. Iero was de slaggitarist en het jongste lid van My Chemical Romance. Hij woonde enige tijd samen met bassist Mikey Way. Iero kwam bij de band toen zijn voormalige band Pencey Prep, waar hij zanger was, uit elkaar ging. Hij werd aangeworven nadat My Chemical Romance had besloten nog een gitarist erbij te nemen (naast Ray Toro) om het geluid op te vullen. Op het eerste album van My Chemical Romance, I Brought You My Bullets, You Brought Me Your Love, speelde hij in "Honey, This Mirror Isn't Big Enough For The Two Us" en "Early Sunsets Over Monroeville". Op 22 maart 2013 ging de band uit elkaar. Op 31 oktober 2019 heeft My Chemical Romance een reunie tour aangekondigd. Het eerste concert, dat bijna onmiddellijk uitverkocht werd, vond plaats op 20 December 2019 te Shrine Expo Hall in Los Angeles.

Skeleton Crew[bewerken | brontekst bewerken]

Iero heeft zijn eigen kledinglijn[bron?] en had tot 2010 samen met zijn vrouw een eigen platenmaatschappij, Skeleton Crew.

LeATHERMOUTH[bewerken | brontekst bewerken]

LeATHERMOUTH heeft sinds november 2008 een contract bij Epitaph Records en bracht begin 2009 het debuutalbum XO uit. Iero verklaarde dat de albumtitel geen diepere betekenis heeft.[1]

Death Spells[bewerken | brontekst bewerken]

Kort nadat My Chemical Romance in 2013 uiteen was gevallen, liet Iero alweer weten dat hij een nieuwe band had samen met de voormalige toetsenist van My Chemical Romance, James Dewees.

FrnkIero and the Cellabration[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 augustus 2014 bracht Iero het album Stomachaches uit. Hij deed dit onder de naam FrnkIero and the Cellabration. Het album bevat twaalf nummers. De eerste single van het album was het nummer "Weighted", de tweede was "Joyriding" en de derde "She's the Prettiest Girl at the Party, and She Can Prove It with a Solid Right Hook".

Persoonlijk leven[bewerken | brontekst bewerken]

Iero heeft veel tatoeages. Hij heeft meerdere malen laten blijken voor homorechten te zijn en maakte kenbaar op Barack Obama te hebben gestemd in de verkiezingen in 2008. Hij is reeds lang vegetariër en werd door PETA uitgeroepen tot 'Sexiest Vegetariër' van de wereld.

Op 5 februari 2007 trouwde hij met zijn vriendin, die hij in mei 2006 ten huwelijk had gevraagd tijdens de opnamen van The Black Parade. Op 7 september 2010 liet Iero weten dat hij net vader was geworden van twee dochters, een tweeling. Op 6 april 2012 werd hij vader van een zoon.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]