Frank Verstraete

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Frank Verstraete

Frank Verstraete (Izegem, 14 november 1972) is een Belgisch natuurkundige die onderzoek verricht op het vlak van de kwantummechanica. Zijn onderzoek situeert zich op het raakvlak tussen kwantumverstrengeling en kwantum computing.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Frank Verstraete is de zoon van Gaspar Verstraete, huisarts in Ingelmunster, en Beatrice D’Heygere. Hij volgde een klassieke Grieks-Latijnse opleiding aan de Abdijschool van Zevenkerken in Brugge. Hij studeerde vervolgens burgerlijk ingenieur (richting elektronica) aan de KU Leuven en natuurkunde aan de Universiteit Gent. In Gent introduceerde prof. Henri Verschelde hem in het nieuwe onderzoeksdomein van kwantumrekenen. Hierna voltooide hij in 2002 een doctoraat in Leuven onder begeleiding van prof. Bart De Moor. In zijn proefschrift bouwde hij mee aan de fundamenten voor de beschrijving van veeldeeltjesverstrengeling.

In 2002 startte hij zijn eerste postdoc aan het Max-Planck-Institut für Quantenoptik te München, waar hij een samenwerking startte met prof. Ignacio Cirac. Samen met Cirac ontwikkelde hij een nieuwe manier om het kwantum veeldeeltjesproblemen te beschrijven en te simuleren aan de hand van de taal van verstrengeling, Quantum Tensor Networks genaamd[1].

In 2004 begon hij een tweede postdoc in de groep van John Preskill aan het California Institute of Technology. In die periode ontwikkelde hij het concept van tensor networks verder uit.

In 2006 werd hij hoogleraar aan de Universiteit van Wenen.

Na een sabbatjaar bij Renaissance Technologies en Stony Brook V.S. werd hem in 2012 een Odysseusbeurs aangeboden om een onderzoeksgroep uit te bouwen aan de Universiteit Gent. Sinds 2022 is hij de Leigh Trapnell Chair of Quantum Physics aan de universiteit van Cambridge.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2023 publiceerde Frank Verstraete samen met Céline Broeckaert een populariserend boek bij uitgeverij Lannoo met als titel "Waarom niemand kwantum begrijpt, en iedereen er toch iets over moet weten" [2] [3].

 

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]