Frans Leidelmeijer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans Leidelmeijer
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Frans Leidelmeijer
Geboren 17 juli 1942
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) kunsthandelaar
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1971 - heden
Stijl(en) art nouveau
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Frans Leidelmeijer (Bandoeng, 17 juli 1942) is een Nederlandse auteur en kunsthandelaar.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Leidelmeijer is specialist in kunst en vormgeving uit de periode 1880 tot en met 1980. Hiertoe behoren stromingen als nieuwe kunst, Amsterdamse School, art deco, art nouveau en De Stijl. Leidelmeijer heeft een kunsthandel in Amsterdam. Hij is medeauteur van boeken over zijn vakgebied, en hij werkte mee aan verschillende tentoonstellingen.

In 1971 openden Frans Leidelmeijer en zijn partner Daan van der Cingel een winkel met art-nouveau- en art-deco-kunstvoorwerpen, afkomstig uit de: Nieuwe Kunst, Amsterdamse School, De Stijl, Haagse School. In 1983 schreven zij het boek Art Nouveau en Art Deco Nederland, het eerste onderzoek naar Nederlandse decoratieve kunst in de periode 1880-1940.

In 1990 werd Leidelmeijer een gediplomeerd expert van de toegepaste kunst van 1850 tot heden. Hij is ook medewerker aan het AVRO-programma Tussen Kunst & Kitsch en verleende zijn medewerking aan tentoonstellingen in het Kunstmuseum Düsseldorf, het Van Gogh Museum, Paleis voor Schone Kunsten in Brussel en het Palazzina della Socièta Promoticie delle Belle Arti in Turijn.

Hij is ook deelnemer aan de beurzen van PAN Amsterdam en de Amsterdam Arts en Design Fair in de Beurs van Berlage. In 1997 bestond zijn kunsthandel 25 jaar.

Leidelmeijer kreeg in 1998 een lintje van koningin Beatrix voor zijn bijdragen aan de promotie van de Nederlandse toegepaste kunst.

Op 16 mei 2006 liet hij zijn collectie Nederlandse art deco en art nouveau veilen bij de vestiging van Christie's in Amsterdam. In zijn 35-jarige loopbaan verkocht Leidelmeijer Nederlandse art nouveau en art deco aan musea zoals het Centre Pompidou in Parijs, het Londense Victoria & Albert Museum en andere musea.

Tijdens de uitzending van Tussen Kunst & Kitsch d.d. 12 oktober 2016, die werd opgenomen in het Markiezenhof te Bergen op Zoom, werd bekendgemaakt dat Leidelmeijer zijn medewerking aan het programma, na 26 jaar, zou beëindigen. Het laatste item dat hij, tijdens deze uitzending, zou taxateren voor het programma betrof een tafel in de Oriëntaalse Stijl van Carlo Bugatti.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Tussen Kunst & Kitsch werd eens een stoel getoond, ontworpen rond 1930 door Jan Grijpma, architect. De eigenaar deelde mee dat deze stoel onderdeel was van een set, bestaande uit een bureau, een bureaustoel en twee van deze stoelen. Expert Frans Leidelmeijer heeft zelf ook zo'n stoel in zijn collectie van dezelfde architect. In de stoel zitten elementen van de Amsterdamse School.

Op een veiling bij Christie's te Amsterdam heeft een bijzondere zigzagstoel van Gerrit Rietveld 43.000 euro opgebracht. Dat was drie keer zo veel als was verwacht. De koper was Frans Leidelmeijer. Volgens hem is deze stoel, een laag model met armleuningen, zeer zeldzaam.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Frans Leidelmeijer en Daan Van Der Cingel: Art nouveau en art deco in Nederland. Meulenhoff, 1983, 191 blz.
  • Titus M. Eliëns, Marjan Groot, Frans Leidelmeyer: Dutch Decorative Arts. V+K Publishing, Bussum. ISBN 0-9627110-2-0
  • Frans Leidelmeijer: Art Deco – Beelden van Bali. Waanders, 2006. Beeldhouwkunst van Bali in de periode 1930- 1970
  • Dirk J. Nienhuis, Frans Leidelmeijer, Emke Raassen-Kruimel: Leven in een verzameling. Toegepaste Kunst 1890 / 1940 uit de collectie Meentwijck. Laren / Zwolle Singer Museum / Waanders Uitgevers, 2000, 239 pp.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]