Franz Bopp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Franz Bopp
Franz Bopp
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Franz Bopp
Geboortedatum 14 september 1791
Geboorteplaats Mainz
Overlijdensdatum 23 oktober 1867
Overlijdensplaats Berlijn
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Vergelijkende taalkunde, Indo-Europese taalkunde
Bekend van Klankwetten, stamboomtheorie
Portaal  Portaalicoon   Taal

Franz Bopp (Mainz, 14 september 1791Berlijn, 23 oktober 1867) was een Duitse taalkundige die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de vergelijkende studie van Indo-Europese talen.

Na vier jaar intensieve studie in Parijs verscheen Bopps eerste publicatie in 1816, getiteld Über das Conjugationssystem der Sanskritsprache in Vergleichung mit jenem der griechischen, lateinischen, persischen und germanischen Sprache (Over het vervoegingssysteem van het Sanskriet in vergelijking met het Griekse, Latijnse, Perzische en Germaanse systeem). Als eerste probeerde Bopp in dat werk door middel van reconstructie de gemeenschappelijke oorsprong van grammaticale structuren in die verschillende talen te achterhalen.

In de periode 1833-1852 verscheen een nog bredere, zesdelige studie van Bopp, genaamd Vergleichende Grammatik des Sanskrit, Zend, Griechischen, Lateinischen, Litthauischen, Altslawischen, Gotischen und Deutschen (Vergelijkende grammatica van het Sanskriet, Avestisch, Grieks, Latijn, Litouws, Oud-Slavisch, Gotisch en Duits).