Gabber (subcultuur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door ZéroBot (overleg | bijdragen) op 17 jul 2012 om 15:05. (Robot: toegevoegd: fr:Gabber (culture))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De term gabber/gappie komt oorspronkelijk uit het Jiddisch en betekent iets als maat, vriend of makker. Sinds de jaren '90 van de 20e eeuw wordt de term echter ook gebruikt als aanduiding voor de bezoekers van feesten waarop gabbermuziek gedraaid wordt, een muziekstijl gekenmerkt door een snel ritme. Gabberen, de hakkerige manier van dansen op gabbermuziek, wordt ook wel hakken genoemd. De stijl ontstond in de late jaren tachtig, begin jaren negentig. Het genre kreeg in 1991 zijn naam door de Nederlandse houseproducer D-Shake, die in een VPRO muziekprogramma een vroege gabberplaat liet horen en zei "Dit is nu gabberhouse". Bekende gabberfeesten zijn Thunderdome en Masters of Hardcore.

Kenmerken

Nike Air Max schoenen

De gabber — zoals die in de begintijd van de gabberhype en jeugdcultuur terugkomt — is als volgt te herkennen:

  • Kleding: trainingspak van Australian of Cavello en een bomberjack.
  • Haardracht: voor de heren kaal of een wintercoupe, voor de vrouwen strak naar achteren in een staart en eventueel aan de onderkant opgeschoren (dit geldt ook voor sommige mannen).

Kledingstijlen die deze subcultuur nog meer typeren zijn:

  • Nike Air Max (Classic) schoenen.
  • Veter weggestopt en op een speciale manier verwerkt in de Nike Air Max (Classic) schoenen.

Toen en nu

Omdat gabberhouse in de hoogtijdagen een belangrijk onderdeel was van de jeugdcultuur, deden velen eraan mee. Wanneer je als gabber wilde aangeven dat iemand niet binnen dit wereldje paste, dan kon je diegene een zwabber noemen. Door de buitenwereld werden gabbers in die tijd in Nederland vaak gekscherend Sjonnies en Anita's genoemd, maar daarvan is tegenwoordig geen sprake meer. Hoewel extreemrechtse politieke denkbeelden worden afgekeurd door het grootste deel van de gabbers, proberen extreemrechtse groeperingen de gabberscene te beïnvloeden, hetgeen slechts in beperkte mate lukt.

Ondanks hun herkenbare kledingstijl en haardracht vinden veel gabbers dat het gabber zijn in hun hart en nieren zit en niet aan de buitenkant. Een gabber is iemand die van de harde housestijlen houdt en die feesten een zeer belangrijk element van het leven vindt. De gabbercultuur is over het algemeen minder politiek geëngageerd dan de Teknoscene.

Parodieën

Met name zanger Bob Fosko legde zich in de jaren '90 toe op het parodiëren van gabbers en gabbermuziek. Hij maakte onder meer het lied Daar is gabbertje, op de wijs van Daar komt Swiebertje, maar dan op versnelde beat. Ook werkte hij mee aan het kinderprogramma 'Erwassus' van de omroep VPRO, waarvoor hij de aflevering De Nieuwe aussie van de Gabber maakte, samen met cabaretier Ruben van der Meer. Ook maakte Erwassus een aflevering "De gabbervanger van Mokum", die gebaseerd is op het sprookje de rattenvanger van Hamelen. Behalve parodieën werden in de hoogtijdagen van de gabbercultuur ook andere platen uitgebracht die moeilijk serieus te nemen zijn, zoals een gabberversie van Hepie en Hepies smartlap Ik lig op m'n kussen stil te dromen en gabberversies van sinterklaasliedjes.

Zie ook