Naar inhoud springen

Gaius Valerius Flaccus (schrijver)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gaius Valerius Flaccus
Algemene informatie
Geboren 1e eeuw
Geboorteplaats Italië
Overleden na 92
Land Romeinse Rijk
Werk
Stroming Zilveren eeuw van de Romeinse literatuur
Invloeden Apollonius van Rhodos, Vergilius, Ovidius
Bekende werken Argonautica (Latijnse vertaling)
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Romeinse Rijk

Gaius Valerius Flaccus (1e eeuw na Chr.) was een Romeins schrijver.

Biografische gegevens[bewerken | brontekst bewerken]

Over Valerius Flaccus is weinig bekend. Hij is quindecimvir sacris faciundis geweest, een lid van een priestergenootschap belast met onder meer het toezicht op het correcte verloop van religieuze en andere culturele plechtigheden. Hij leefde gedeeltelijk onder de regering van keizer Vespasianus, aan wie hij zijn onvoltooide epos opdroeg. Hij overleed kort na 92.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn aan Vespasianus opgedragen epos Argonautica in 8 boeken is onafgewerkt gebleven, wellicht door de vroegtijdige dood van de dichter. Hierin verhaalde hij de bekende tocht van de Argonauten op zoek naar het Gulden Vlies, zoals vóór hem ook Apollonius van Rhodos in het Grieks had gedaan, zij het met méér oog voor de karaktertekening van Medea, geslingerd tussen haar passie voor Iason en de trouw aan haar vader. Het werk eindigt abrupt met de achtervolging van de Argo door Medea’s broer Absyrtus.

Betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

Valerius Flaccus heeft het werk van Apollonius tot voorbeeld genomen, echter zonder hem slaafs te volgen. Hij onderging ook de invloed van Vergilius en Ovidius, maar bezit toch een zekere mate van originaliteit in het beschrijven en het oproepen van sfeer, zodat het werk in bepaald opzicht het Griekse model overtreft. Het mythologische thema brengt de lezer, na het gewaagde experiment van Lucanus, geheel terug naar de sfeer van het mythologische epos, waarin zelfs geen toespelingen op de eigen tijd meer voorkomen. Dit was een van de tekenen die erop wijzen dat de Latijnse literatuur het contact met het werkelijke leven aan het verliezen was...

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Argonautica, Engelse vertaling J.H. Mozley (1928, Loeb Classical Library). Website theoi.com.
  • (la) Argonautica in Latijn. Website thelatinlibrary.com.