Galler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Galler
Galler chocolade
Galler chocolade
Oprichting 1976
Oprichter(s) Jean Galler
Hoofdkantoor Vaux-sous-Chèvremont (maatschappelijke zetel)
Werknemers > 150
Producten Chocolade
Sector Snoepgoed
Omzet Gedaald € 26,3 miljoen (2016)
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Galler is een Belgisch chocoladebedrijf, gevestigd in Vaux-sous-Chèvremont, een deelgemeente van Chaudfontaine. De producten worden nationaal en internationaal verkocht in vele winkels, maar het bedrijf heeft ook eigen merkwinkels.

Geschiedenis[bewerken]

In 1974 voleindigde Jean Galler zijn studies banketbakkerij en chocolaterie te Bazel en Parijs (stage).[1] In 1976 opende hij zijn eerste chocolade-atelier in de Rue de la Station te Vaux-sous-Chèvremont.

In 1989 ontstaat een blijvende samenwerking tussen Galler en Philippe Geluck, met als resultaat de "Chocolats du Chat".[2]

In 1993 was Galler de eerste op de Belgische markt die chocolade op basis van 70% cacao op de markt bracht.[3] In 1995 werd de eerste Galler-merkwinkel geopend op de Grote Markt in Brussel.

Galler bleef lange tijd een familiebedrijf: Quentin Laezza, schoonzoon van Jean Galler door zijn huwelijk met dochter Justine, kreeg er in 2014 een directiefunctie.[4] Sinds 2006 had de koninklijke familie van Qatar via sjeik Bin Jassim Al Thani een minderheidsbelang in Galler, tot ze in 2018 de meerderheid verwierf.[5] Jean Galler behoudt nog een tijdlang een aantal aandelen, maar trok zich terug als CEO; deze functie werd overgenomen door de Qatarees Joao De Gouveia.

Producten[bewerken]

Anno 2018 heeft Galler een gamma van 180 producten, waaronder repen en tabletten chocolade, choco, pralines, macarons, chocoladedrank en ijs.

Verspreiding[bewerken]

Anno 2018 heeft Galler zeventien vestigingen, waarvan vijf in franchise.[6] Er zijn winkels in zeven landen: België, Luxemburg, Frankrijk, Japan, Libanon, Qatar en Koeweit. Wereldwijd zijn er meer dan tweeduizend verkooppunten.

Erkenning[bewerken]

  • Sinds 1994 is Galler Gebrevetteerd Hofleverancier.[7]
  • In 2002 krijgt Galler de "Prix de l'Innovation" op het Salon de la Franchise te Brussel[8]