Galmudug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Dit artikel bevat sterk verouderde informatie. De situatie in Galmudug is sinds begin 2015 radicaal gewijzigd. De "Galmudug State of Somalia" is nu een deelstaat binnen de Federale Republiek Somalië. De wordingsgeschiedenis gedurende 2015 was complex en gewelddadig. NB: Dit is géén verzoek tot verwijdering, alleen tot actualisering!
Dit sjabloon is geplaatst op 13 april 2016.
Vraagteken
Galmudug
Betwiste regio binnen Somalië
Kaart van Galmudug
Geografie
Hoofdstad Galkayo
Oppervlakte 100.000² km²
Coördinaten 5°30'7"NB, 46°22'46"OL
Bevolking
Inwoners 1 miljoen (10 /km²)
Talen Somalisch
Overig
Tijdzone UTC +3

Galmudug (Arabisch: اقليم غلمذغ او جلمذج, Maamul Goboleedka Galmudug) is een zelfverklaarde autonome staat in Somalië. De regering ervan onderhandelt met het centrale bestuur in Mogadishu over de vorming van een deelstaat Centraal-Somalië.

De autonome staat Galmudug bestaat voorlopig uit de provincie Galguduud en de zuidelijke helft van de provincie Mudug. Ze functioneert de facto als een autonome staat (met enige inmenging van het naburig Puntland). Ten noorden van Galmudug liggen het autonome Puntland en het Ogaden-gebied dat deel uitmaakt van Ethiopië; het gebied ten zuiden van Galmudug is of in handen van Unie van Islamitische Rechtbanken (waarmee Somalië in oorlog is) of in handen van coalitiepartners Ethiopië en de Somalische regering.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De onafhankelijkheid van de staat werd door de Sacad-clan verklaard op 14 augustus 2006. Oorspronkelijk bestond de niet-erkende staat uit meerdere districten; deze zijn echter door de Unie van Islamitische Rechtbanken veroverd. Het district Hobyo koos, na te zijn belaagd door roofzuchtige krijgsheren, voor aansluiting bij Galmudug. Vanaf dit moment bestond Galmudug uit de districten Hobyo, Abudwaq en Galcayo.

Puntland[bewerken | brontekst bewerken]

Galmudug is zowel politiek als militair sterk afhankelijk van de federale overheid op 10 november 2006 vroeg het land aan Puntland zich terug te trekken uit Galmudug. Het leger van Galmudug bleek echter niet sterk genoeg om de aanvallen van het leger van de Unie van Islamitische Rechtbanken af te slaan.

Somalische Burgeroorlog[bewerken | brontekst bewerken]

De Somalische Burgeroorlog heeft een groot effect op Galmudug. De Unie van Islamitische Rechtbanken veroverde een groot gedeelte van Galmudug, het waren echter de legers van Puntland en Ethiopië die voorkwamen dat het land in zijn geheel werd veroverd. In de slag van Bandiradley heroverde een coalitie van Ethiopië, Puntland en Galmudug het bezette gedeelte van Galmudug.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]