Sanaag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sanaag
Regio in Somalië Vlag van Somalië
Sanaag in Somaliland, Somalië
Algemeen
Oppervlakte 53.374 km²
Inwoners (schatting) 511.000
Hoofdstad Erigabo
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Sanaag (Arabisch: ‏سناغ , Sanāgh) is een regio van Somaliland (de jure Somalië), die wordt begrensd door ongeveer 380 kilometer Rode-Zeekust in het noorden en door andere regio's, namelijk Woqooyi Galbeed, Togdheer, Sool en het Puntlandse Bari. Sanaag wordt begrensd door Puntland (een semiautonome republiek).

Er is veel onenigheid over het gebied: inwoners van het semiautonome gebied Puntland beweren dat de oostelijke regio's van Somaliland, Sool en Sanaag bij hen horen, maar de Somalilanders beweren dan weer dat het gebied bij hen hoort en dat het altijd zo is geweest. De Britten hebben dan ook die grenzen getrokken. Dit gebeurde toen ze aan de macht waren in Oost-Afrika, tezamen met Italië (Italiaans-Somaliland, Eritrea en een tijdje Ethiopië) en Frankrijk (Djibouti).

Het gebied heeft veel gebrek aan openbare faciliteiten als communicatie en transport. Het is dan ook grotendeels onaangetast. Het heeft dus veel te bieden qua natuur, maar weinig in openbare diensten en faciliteiten. Het gebied blijkt veel delfstoffen te hebben als aardgas en aardolie. Buitenlandse bedrijven als Shell, Chevron en Total waren in de jaren tachtig bezig met het zoeken naar deze waardevolle grondstoffen in het gebied, maar door het uitbreken van de oorlog ging dit niet meer door.

Sanaag is verdeeld in zes districten:

  • district: Ceerigaabo
  • district: Badhan
  • district: Dhahar
  • district: Las Qorey
  • district: Ceel-Afwayn
  • district: Garadag