Gambusia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gambusia
Gambusia affinis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Superklasse:Osteichthyes (Beenvisachtigen)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Onderklasse:Neopterygii (Nieuwvinnigen)
Infraklasse:Teleostei (Beenvissen)
Superorde:Acanthopterygii (Stekelvinnigen)
Orde:Cyprinodontiformes (Tandkarpers)
Familie:Poeciliidae (Levendbarende tandkarpers)
Geslacht
Gambusia
Poey, 1854
Synoniemen
  • Schizophallus Hubbs, 1926
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gambusia op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Gambusia is een geslacht van vissen uit de familie Poeciliidae. De meeste Gambusiasoorten zijn te vinden in het zoete water, hoewel sommige soorten ook worden aangetroffen in brak of zout water. Gambusiasoorten worden vaak muskietenvis genoemd, hoewel daar meestal de soort Gambusia affinis mee wordt bedoeld. Ze zijn zeer belangrijk voor de handel in aquariumvissen, omdat het sierlijke vissen zijn die weinig ruimte nodig hebben en gemakkelijk zijn te kweken. Ze zijn levendbarend.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Twaalf soorten zijn door de IUCN zijn opgenomen op de rode lijst. Gambusia eurystoma is ernstig bedreigd, Gambusia amistadensis en Gambusia georgei zijn al uitgestorven, verder zijn er zeven soorten kwetsbaar, één soort is bedreigd en één soort is gevoelig.[1]

Invasieve uitheemse soort[bewerken | brontekst bewerken]

Eén soort, Gambusia affinis geldt als een invasieve exoot die behoort tot de 100 ecologisch meest schadelijke organismen. Bovendien zijn Gambusia affinis en Gambusia holbrookii sinds augustus 2022 opgenomen op de lijst van invasieve exoten die zorgwekkend zijn voor de Europese Unie. Dit betekent dat deze soorten niet langer in de Europese Unie mogen worden ingevoerd, vervoerd, gecommercialiseerd, gekweekt, gebruikt, uitgewisseld of vrijgelaten in de natuur. Bovendien mogen deze soorten niet langer worden gehouden, uitgezonderd in het geval van gezelschapsdieren die werden verworven tot 1 jaar na de opname van de soort op de Unielijst.

Soortenlijst volgens Fishbase[2][bewerken | brontekst bewerken]