Gateway Arch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gateway Arch
bij nacht

De Gateway Arch (ook wel St. Louis Arch genoemd) is een 192 meter hoog, boogvormig monument in de Amerikaanse stad St. Louis. Het monument is een karakteristiek herkenningspunt voor de skyline van St, Louis en werd tussen 1963 en 1965 gebouwd.

Het monument werd gebouwd ter herinnering aan de westwaartse expansie van de Verenigde Staten tussen de jaren 1803 (Aankoop van Louisiana) en 1890 (Bloedbad van Wounded Knee).[1]

Het is het centrale kunstwerk in het Jefferson National Expansion Memorial en is opgenomen in het National Register of Historic Places. Onder de boog bevindt zich een bezoekerscentrum met het Museum of Westward Expansion. Boven in de boog zelf bevindt zich een observatiedek. Vanaf het dek kan naar de wijde omgeving worden gekeken.

Bouwwerk[bewerken | brontekst bewerken]

Het bouwwerk werd ontworpen door Eero Saarinen en Hannskarl Bandel. Het heeft de vorm van een wiskundige kettinglijn en is gebouwd met behulp van dubbelwandig roestvast staal en gewapend beton. De doorsnede is overal driehoekig. Het is 192 meter hoog en aan de basis ook 192 meter breed. De bouw duurde van 12 februari 1963 tot 28 oktober 1965 en kostte 15 miljoen dollar. Het is het op een na hoogste gebouw van de staat Missouri. Het hoogste is het One Kansas City Place in Kansas City. Binnenin het monument kunnen de bezoekers naar het bovenin gelegen observatiedek.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De Gateway Arch, weergegeven op een US-Dollar-kwartje

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Gateway Arch op Wikimedia Commons.