Koffiemelk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Geëvaporeerde melk)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koffiemelk wordt aan de koffie toegevoegd
Geëvaporeerde melk

Koffiemelk of geëvaporeerde melk is ingedikte melk bedoeld voor gebruik in koffie. In de praktijk is koffiemelk geëvaporeerd (ingedikt), gehomogeniseerd en gesteriliseerd, maar er wordt geen suiker aan toegevoegd zoals dat bij gecondenseerde melk het geval is.

Vanouds wordt hete (gekookte) melk aan de koffie toegevoegd. De koffie wordt dan iets sterker gezet om de verdunning te compenseren. Koude melk in de koffie koelt de koffie te veel af. Daarom wordt de melk in de zuivelfabriek geëvaporeerd, dat wil zeggen er wordt water aan onttrokken zodat de melk wordt ingedikt tot koffiemelk. Bij toevoeging van dezelfde hoeveelheid water ontstaat weer volle of halfvolle melk, echter met de typische smaak van koffiemelk, die het gevolg is van de karamellisatie van de aanwezige suikers in melk.

Koffiemelk heeft zodoende een dikkere structuur dan gangbare halfvolle of volle melk, en een hoger vetpercentage, en is daardoor beter geschikt voor aanlenging.

Behalve de traditionele volle koffiemelk bestaat er ook halfvolle en magere koffiemelk, waarin het vetgehalte verminderd is.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Evaporated milk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.