Naar inhoud springen

Gebr.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gebr.
Auteur(s) Ted van Lieshout
Land Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Onderwerp homoseksualiteit, overlijden van een broer
Genre jeugdliteratuur
Uitgever Gottmer
Oorspronkelijke uitgever Van Goor
Uitgegeven 1996
Medium boek
Pagina's 118
ISBN 9789025766139
Vorige boek Mijn tuin, mijn tuin
Volgende boek Een lichtblauw kleurpotlood
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Gebr. is een Nederlandstalig jeugdboek, geschreven door Ted van Lieshout. Het werd uitgegeven in 1996 door uitgeverij Van Goor (Amsterdam). Sinds 2011 wordt het uitgegeven door Uitgeverij Gottmer en verschillende malen herdrukt (12e druk: 2023). De doelgroep is 14+.

Vertalingen en prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Het boek werd vertaald in het Duits, Deens, Noors, Engels, Ests, Frans, Italiaans, Koreaans en Zweeds.

In 1997 werd het boek Gebr. bekroond met de Zilveren Zoen. In Duitsland won Gebr., in de vertaling Bruder van Mirjam Pressler, de Duitse Jeugdliteratuurprijs (1999).

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Luuks jongere broer Marius (of Maus) is op 14-jarige leeftijd overleden aan een stofwisselingsziekte. Zijn vader, moeder en Luuk zelf rouwen elk op hun eigen manier. Zijn moeder wil alle spullen van Maus verbranden, maar Luuk houdt het dagboek. Hij schrijft er ook in, waardoor er een gesprek ontstaat tussen de levende en de overleden broer.

In het dagboek schrijft Maus over zijn homoseksuele gevoelens en over zijn aftakelingsproces, waar de artsen geen diagnose en behandeling voor kunnen vinden.

Luuk vraagt zich af of je nog broers bent als je broer niet meer leeft; waar ook de titel, het gehalveerde woord "gebr", naar verwijst.

Boekbesprekingen[bewerken | brontekst bewerken]

Na verschijning verschenen er in verschillende kranten besprekingen van het boek.

  • "Ondanks het drama van een levenslustige puber op weg naar de dood is Gebr. echter geen zwaar boek. Ted van Lieshout geeft de tragiek licht en lucht mee door ironie en een stevige, soms relativerende pubertaal, waarin voor zieligheid geen plaats is. (...) Luuk blijft alleen achter en denkt na over hun "broederschap": hun homoseksualiteit maakte hen heel erg aan elkaar gelijk, maar Marius' ziekte dreef hen uit elkaar. (...) In een droom van Luuk drijven de twee helften van het eiland uit elkaar, maar komen elkaar aan de andere kant van de aardbol weer tegen. (...) Tot nu toe waren er weinig goede jeugdromans over homoseksualiteit. (...) Gebr. is authentieker, directer, levendiger, eenvoudiger te lezen, en minstens zo sterk". (Lieke van Duin, Trouw, 1996).[1]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gebr.[dode link] in de catalogus van de Koninklijke Bibliotheek, op kb.nl
  • (de) Bruder, Deutscher Jugendliteraturpreis, op jugendliteratur.org