Gebruiker:Abnormaal/Groningen/Hoofdonderwerpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Martinitoren gezien vanaf de grote markt.
Martinitoren gezien vanaf de grote markt.
  • Groningen uitspraak
  • Groningen wordt "Stad" genoemd. Of zoals de stad-Groningers zeggen: "D'r is mor ain stad en dat is Stad". Zelf noemen ze zich "Stadjer" of "Stadjeder". Stadjers noemen Groningen ook wel liefkozend: "Groot Loug", dat wil zeggen "Groot Dorp".
  • De stadjers worden ook wel mollebonen genoemd. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de gewoonte om, bijvoorbeeld in de gemeenteraad, met mollebonen te stemmen. Was men voor een voorstel dan deed men een witte boon in een zakje, was men tegen een zwarte. Na afloop werden de bonen geteld.
  • De Martinitoren, gelegen aan de Grote Markt, is de bekendste en hoogste toren van de stad Groningen. De toren behoort bij de Martinikerk. Het front van de toren bevat boven de ingang drie beelden: de blinde Bernlef, Sint Martinus en Rudolf Agricola. Alle drie zijn mannen die verbonden zijn aan de geschiedenis van Groningen. Naar verluidt heeft de toren een fundering van slechts drie meter diep.
  • In de Martinikerk bevindt zich een orgel dat is gebouwd door Arp Schnitger. Dit orgel behoort tot de bekendste barokorgels ter wereld.