Gebruiker:An o niem ja/Dawn FM

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dawn FM
Studioalbum van The Weeknd
Uitgebracht 7 januari 2022
Opgenomen 2020-2022
Genre Pop, R&B, Alternatieve R&B, synthwave, EDM
Duur 51:49
Label(s) XO, Republic
Producent(en) Max Martin, Swedish House Mafia, Oneohtrix Point Never, Quincy Jones, Illangelo
Chronologie
2020
After Hours
  2022
Dawn FM
 
Singles van Dawn FM
  1. Take My Breath
    Uitgebracht: 6 augustus 2021
  2. Sacrifice
    Uitgebracht: 7 januari 2022
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Dawn FM is het vijfde studioalbum van The Weeknd, dat op 7 januari 2022 werd uitgebracht. Het album verscheen twee jaar na Abel Tesfayes vorige album, After Hours. Het album bevat samenwerkingen met Jim Carrey, Quincy Jones, Tyler, The Creator, Lil Wayne en Oneohtrix Point Never.

Het verhaal van Dawn FM sluit aan op het verhaal van The Weeknd's vorige album, After Hours.

Het album concept is gebaseerd op een radio-station, vandaar "FM" achter Dawn. Dit wordt duidelijk gemaakt in het intro nummer (Dawn FM), het zevende nummer (Out of Time) en het outro nummer (Phantom Regret by Jim), waarin Jim Carrey als een radio-dj tegen de luisteraars praat.

Er is op dit moment geen deluxe versie, er zijn ook geen remixes van nummer op het album. Er is wel een korte en instrumental versie van Take My Breath, dat op 6 augustus 2021 als single uitkwam.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

The Weeknd maakte voor het eerst bekend dat hij aan een nieuw album zat te werken, tijdens een interview in september 2020, met het tijdschrift Rolling stone: “I might have another album ready to go by the time this quarantine is over.” Een paar maanden later, op 24 mei 2021, maakte hij duidelijk dat er echt een nieuw album aan kwam. In een dankwoord bij de Billboard Music Awards zei hij: "The After Hours are done, and The Dawn is coming." Tijdens zijn dankwoord op 28 mei 2021 bij de iHeartRadio Music Awards zei hij hetzelfde.

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Take My Breath[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 augustus 2021 verscheen op The Weeknd's social media een 1:41 minuut lange teaser, waarmee hij zijn fans een voorproefje gaf van zijn komende nummer. Op 3 augustus 2021 verscheen een advertentie voor de Tokyo Olympics 2021, waarin weer een stukje van het nummer te horen was. Drie dagen later, op 6 augustus 2021, verscheen dat nummer, genaamd Take My Breath. De single verscheen samen met een instumental en een extended versie, waarvan de laatste op het album kwam. Het nummer piekte op nummer 6 in de Billboard Hot 100, en op nummer 7 in de Nederlandse Single Top 100. Het nummer was overigens ook uitgeroepen tot alarmschijf.

Sacrifice[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Dawn FM was uitgekomen, werd Sacrifice op Amerikaanse radiostations als alarmschijf aangewezen. Ook stond het op nummer 1 in de Spotify chart Top Today Hits.

Promotie[bewerken | brontekst bewerken]

Tour[bewerken | brontekst bewerken]

Op 18 oktober 2021 maakte The Weeknd bekend dat de oorspronkelijke After Hours Tour, alleen in stadiums zou plaatsvinden, én dat de naam veranderd zou worden naar "After Hours til Dawn Tour", wat betekent dat de tour zal bestaan uit nummers van After Hours, maar ook uit Dawn FM.