Gebruiker:Anette Vermeulen/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Michel van Beirendonck
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren Herentals, 16 april 1960
Geboorteland België
Beroep(en) Grafisch vormgever, Docent
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Michel van Beirendonck (16 april 1960, Herentals) is een Belgisch grafisch ontwerper en docent. Sinds 1993 is hij verbonden aan Sint Lucas Antwerpen voor het vak grafisch ontwerp en illustratie. In samenwerking Undercast ontwierp hij de huisstijl van Eurosong en Eurosong for Kids voor de VRT (Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie) in 2006.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode 1975 tot 1978 studeerde Michel van Beirendonck beeldende kunsten aan de Sint-Lukas Kunsthumaniora in Schaarbeek. Na zijn secundaire opleiding startte hij in 1978 zijn hogere opleiding aan het Sint-Lukas Instituut Brussel, in de richting schilderkunst.

Tijdens zijn studie kwam Van Beirendonck in contact met de Brusselse theaterwereld. Hij werd aangesteld als grafisch ontwerper bij het theatergezelschap Het Trojaanse Paard van Jan Decorte. Het theater heeft zijn visie op ontwerp sterk beïnvloed en zorgde ervoor dat hij naamsbekendheid kreeg. Hij ontwierp zowel affiches als decors en tastte de grenzen van het grafisch ontwerp af. Zijn eerste afficheontwerp maakte hij in 1983 voor het dansfestival Klapstuk te Leuven.

In 1993 stopte hij als grafisch ontwerper in bijberoep en werd voltijds docent grafisch ontwerp en illustratie aan Sint Lucas Antwerpen.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn visie op vormgeving wordt gekenmerkt door eerlijkheid van materialen, het toewerken naar een essentiële zeggingskracht en het weglaten van overbodige details. In zijn ontwerp is het functionalisme (Form follows function) van groot belang.

Michel van Beirendonck ontwierp met materialen zoals arton, tape en verf. Een van zijn eerste ontwerpen maakte hij in samenwerking met Nicole Vandevelde voor de voorstelling Torquato Tasso in het Leuvense STUK (1991). Het beeld was volledig manueel opgebouwd, en hij maakte gebruik van schilderkunst bij het ontwerpproces.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Humus, 1993, 15 jaar Kaaitheater
  • Blijf staan, 2002, ik neem een foto : een portret van 10 jaar BRONKS

Affiches[bewerken | brontekst bewerken]

  • KLapstuk ’91, 1991, dansfestival Leuven
  • Andere Sinema, 1991, Antwerpen
  • NTG, 1994, (Nederlans Toneel Gent) Gent
  • Blush, 2002, KVS & Ultima Vez, Wim Van De Keybus- KVS & Ultima Vez, Wim Van De Keybus, Brussel
  • KVS & Collectief Theater Hart, 2003, Brussel
  • Kdg, 2012, Sint Lucas eindejaarstentoonstelling, Antwerpen

Huisstijlen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronks jeugdtheater, 1994, Brussel
  • Vti, 1998, Vlaams Theater Instituut Brussel ism Herman Sorgeloos, Brussel
  • Eurosong + Eurosong for Kids (in samenwerking met Undercast) voor VRT, 2006

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]


Auteursrecht[bewerken | brontekst bewerken]

Affiche beeld in opdracht voor het STUK in Leuven met de voorstelling Torquato Tasso 1991. Ontworpen door Michel van Beirendonck geboren op 16 april 1960 (nog in leven) en Nicole Vandevelde gestorven in 2013. Werk verstuurd via mail: michael.vanbeirendonck-at-kdg.be (te vinden op de site van Sint-Lucas Antwerpen) op 5 oktober 2018 naar mail: marie.janssens96-at-gmail.com. Michel van Beirendonck (ontwerper) bezit het auteursrecht, de opdrachtgever Het STUK beschikt over de rechten en mag het beeld enkel gebruiken vanaf de promotie tot de laatste speeldag van de voorstelling (1991).

Stuk, Naamsestraat 96 - 3000 Leuven l telefoon: +32 16 32 03 00 l mail: info-at-stuk.be www.stuk.be Algemene en artistieke leiding: Steven Vandervelden l telefoon: +32 (0)16 320 306 l mail: steven.vandervelden-at-stuk.be


Affiche en huisstijl in opdracht voor het NTG ( Nederlands Toneel Gent) met de voorstelling Grote Kinderen 1994. Ontworpen door Michel van Beirendonck, geboren op 16 april 1960 (nog in leven) in samen werking met Nicole Vandevelde. Werk verstuurd via mail: michael.vanbeirendonck-at-kdg.be (te vinden op de site van Sint-Lucas Antwerpen) op 5 oktober 2018 naar mail: marie.janssens96-at-gmail.com. Michel van Beirendonck en Nicole Vandevelde samen in (ontwerpers) bezit van het auteursrecht, de opdrachtgever NTG ( Nederlands Toneel Gent) beschikt over de rechten en mag het beeld enkel gebruiken vanaf de promotie tot de laatste speeldag van de voorstelling (1994).

NTGent, Schouwburg Sint-Baafsplein 17B - 9000 Gent l telefoon: 09 225 01 01 l mail: tickets-at-ntgent.be www.ntgent.be Artistiek directeur: Milo Rau l mail: milo.rau-at-ntgent.be


Huisstijl in opdracht voor CANVAS - VRT in Brussel met de rubriek selectie 2008 - 2009. Ontworpen door Michel van Beirendonck geboren op 16 april 1960 (nog in leven). Werk verstuurd via mail: michael.vanbeirendonck-at-kdg.be (te vinden op de site van Sint-Lucas Antwerpen) op 5 oktober 2018 naar mail: marie.janssens96-at-gmail.com. Michel van Beirendonck (ontwerper) bezit het auteursrecht, de opdrachtgever CANVAS - VRT beschikt over de rechten en mag het beeld enkel gebruiken voor de rubriek selectie volgens de opgelegde regels binnen de vormgeving van de huisstijl (2008 - 2009).

Vlaamse Radio en Televisieomroeporganisatie VRT NV van publiek recht. Auguste Reyerslaan 52 - 1043 Brussel l telefoon +32 2 741 31 11 l mail: klachtenprocedure-at-vrt.be www.vrt.be CEO Paul Lembrechts


Affiche in opdracht voor Sint-Lucas hogeschool in Antwerpen voor de masters tentoonstelling 2012. Ontworpen door Michel van Beirendonck geboren op 16 april 1960 (nog in leven). Werk verstuurd via mail: michael.vanbeirendonck-at-kdg.be (te vinden op de site van Sint-Lucas Antwerpen) op 5 oktober 2018 naar mail: marie.janssens96-at-gmail.com. Michel van Beirendonck (ontwerper) bezit het auteursrecht, de opdrachtgever Sint-Lucas hogeschool beschikt over de rechten en mag het beeld enkel gebruiken vanaf de promotie tot de laatste dag van de tentoonstelling (2012). info sint-lucas

Sint Lucas Antwerpen, Sint-Jozefstraat 35 - 2018 Antwerpen, België l telefoon: +32 (0)3 223 69 70 l mail: info.sintlucas-at-kdg.be www.sintlucasantwerpen.be Departementshoofd Ad van Rosmalen l mail: ad.vanrosmalen-at-kdg.be

Copyright afbeelding[bewerken | brontekst bewerken]

De regels van Wikimedia Commons voor een foto van een kunstwerk (book covers en andere oplagen) - The creator of the original artwork has rights to any reproductions and derivative work. - The photographer has rights to the image, if is not a plain reproduction of the original.

The following are not allowed: Scans or Reproductive photographs of copyrighted artwork, especially book covers, CD albums, etc See Commons: Derivative works.