Naar inhoud springen

Gebruiker:Antonia Gramschap/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Willy Groenman-van Waateringe[bewerken | brontekst bewerken]

Willy Groenman-van Waateringe (Amsterdam 1933) is emeritus hoogleraar Ecologische Prehistorie aan de Universiteit van Amsterdam

Opleiding en wetenschappelijk belang[bewerken | brontekst bewerken]

Willy Groenman is in 1933 in Amsterdam geboren. Zij deed gymnasium aan het Vossius en begon in 1952 met een studie biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar kandidaats koos ze als bijvak pollenanalyse (palynologie), dat toen nog in de kinderschoenen stond. Dit vak bracht haar in aanraking met de archeologie. Dat archeologie ook op een exacte wijze kon worden beoefend, sprak haar in hoge mate aan en heeft haar haar hele wetenschappelijke leven niet meer losgelaten.

Zij promoveerde op leer uit de Romeinse periode, op basis van onderzoek van leer gevonden in Valkenburg Z-H. Titel dissertatie.

In 1970 werd zij lector bij de Universiteit van Amsterdam. Titel oratie

In 1998 gaf ze een synthese van haar wetenschappelijk werk in haar afscheidsrede, getiteld xxx

Haar wetenschappelijk belang ligt vooral op het terrein van onderzoek naar pollenonderzoek en leer in de pre- en protohistorie, met af en toe een uitstapje naar de middeleeuwse archeologie. Dat wil zeggen onderzoek naar zogenaamde ecofacten, organisch materiaal uit opgravingen dat evenals artefacten getuigt van menselijke activiteit.[1] Dit onderzoek naar stuifmeel van planten geeft de mogelijkheid af te lezen wat de vegetatie uit een bepaalde tijd was, of er aan landbouw of juist aan veeteelt werd gedaan en grofweg te dateren. Ze was betrokken bij het onderzoek naar het leer en de huiden van Ötzi, de gletsjerman, de oudste (menselijke) mummie van Europa, die ruim 5000 jaar geleden leefde, en in 1991 in de Alpen werd gevonden. Nog steeds is ze wetenschappelijk actief.

Deed gymnasium aan het Vossius en begon in 1952 met biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar kandidaats koos ze als bijvak pollenanalyse, dat toen nog in zijn kinderschoenen stond. Dat bood haar de gelegenheid als student al opgravingen te doen aan grafheuvels in Oostwoud, geleid door hoogleraar Albertus Egges van Giffen. Daar raakte ze gegrepen door de archeologie[2].

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. 'Nestors van de Nederlandse Archeologie. W. GRoenman-van Waateringe', Archeobrief 9,, nr 4, dec. 2005, pag. 21. Geraadpleegd op 15 juni 2017.
  2. Een leven lang. Geraadpleegd op 4 maart 2017.

Publicatielijst[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Zie Bijzondere Collecties, Universiteit van Amsterdam, biografisch dossiere Willy Groenman-van Waateringe

Archieven[bewerken | brontekst bewerken]

Bijzondere Collecties, Universiteit van Amsterdam, biografisch dossier Willy Groenman

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Willy Groenman-van Waateringe, in Album Academicum Universiteit van Amsterdam
  2. Een leven lang. Willy Groenman-van Waateringe, 22 april 1999
  3. 'Nestor van de Nederlandse Archeologie', Archeobrief 9, nr. 4, dec. 2005, pag. 20-24
  4. 'Brains before beauty', Uitdienstbode 4, nr. 2, juni 2016- pag. 1-2
  5. L. Verhart, De geur van veen. Vlaardingen en de ontdekking van de Vlaardingencultuur, Utrecht 20xx, pag. 79