Gebruiker:Bountyleader/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het dark web (Nederlands: Schaduw Web) is een onderdeel van het Wereldwijd web. Het deel van het web dat gevonden kan worden door zoekrobotten is maar een fractie van alle websites die zich op dat web bevinden. Naast die geïndexeerde websites zijn er ook websites die dit niet zijn maar wel rechtstreeks toegankelijk zijn zolang men de url weet. Het kan hier gaan over gevoelige informatie, overheidsdocumenten,.. waarvan men wil dat deze niet gemakkelijk terug te vinden zijn voor onbevoegden. Deze niet-geïndexeerde websites bevinden zich in het Deep web. Het dark web is hier een onderdeel van, alleen is dit onderdeel van het web niet-rechtstreeks toegankelijk. Er is speciale software noodzakelijk die de gebruiker anonimiteit moet verschaffen zoals bijvoorbeeld: Tor, L2P, Freenet.

Een schematische weergave van de onderdelen van het web.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens een studie uitgevoerd aan de universiteit van Portsmouth[1] is gebleken dat van alle verborgen websites het voornamelijk gaat over de volgende type sites : zwarte marken zoals Silk Road, sites die illegale drugs aanbieden, fraude sites, e-mail services en sites waar men kan handelen in Bitcoins. Hiernaast zijn er ook enkele klokkenluider sites en sites met betrekking op botnet operaties.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Opvallend voor de onderzoekers was dat het 75% van het geobserveerde verkeer ging naar sites waar men misbruik vertoont. Zo bestaat een groot deel van die misbruik websites uit kinderpornografie.[1][2] Ondanks dat er veel verkeer naar dat type websites gaat maken ze maar een klein onderdeel uit van het aantal sites. Van de individuele sites ging veel verkeer naar botnet operaties. [3][1]

Botnet[bewerken | brontekst bewerken]

Een "bot" is een soort malware waarmee een hacker in staat is de controle over besmette computer(s) over te nemen[4]. Deze bots maken vaak onderdeel uit van een groter netwerk van besmette computers. Deze computers kunnen zich op alle plaatsen van de wereld bevinden, bestaan vaak uit tien- of zelf honderdduizenden computers die te beschikking staan van de botbeheerder.

Zwarte markt[bewerken | brontekst bewerken]

De zwarte markt op het donkere web bevat zowel illegale diensten als middelen. Men kan er onder andere alle soorten drugs, wapens, grondstoffen voor drugs, Kredietkaart gegevens en Paypal account gegevens kopen. Hiernaast kan ook beroep gedaan worden op verscheidene illegale diensten zoals hacking en huurmoord[5]. Deze diensten en middelen moeten betaald worden met Bitcoins. Het betalen met Bitcoins kan volledig anoniem en wordt daarom mede verantwoordelijk geacht voor het succes en de groei van zwarte markten zoals de bekende Silkroad[5].

Aangezien de links naar deze websites zeer complex zijn, bestaan er op het internet verschillende 'Dark Wiki's'. Dit zijn pagina's in Wikipedia stijl waar verschillende websites volgens categorie worden geordend. Zo hoeft de gebruiker enkel de link te weten van die wiki.

Aangezien het dark web niet geïndexeerd is zijn er ook veel verborgen websites met diensten die alleen op uitnodiging zijn en dus enkel beschikbaar voor een exclusief publiek.[6]

Legaal materiaal[bewerken | brontekst bewerken]

Niet alles op het donkere web draait rond illegale handel van goederen en diensten. Het wordt ook gebruikt om journalisten, mensenrechtenactivisten, dissidenten en klokkenluiders veilig te houden , terwijl ze proberen hun werk / missie uit te voeren.[7]

Terrorisme[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege het anonieme karakter van het dark web opperen terroristen vaak via het medium. Dit om te communiceren met andere terroristen of om andere mensen te ronselen onder andere door middel van propaganda. [8] Bountyleader (overleg) 27 mei 2016 14:34 (CEST)

  1. a b c (en) BBC News. BBC News. Geraadpleegd op 20 februari 2016.
  2. (en) Egan, Matt, PC Advisor. PC Advisor. Geraadpleegd op 20 februari 2016.
  3. (en) InfoSec Resources. InfoSec Resources. Geraadpleegd op 20 februari 2016.
  4. be-nl.norton.com. be-nl.norton.com. Geraadpleegd op 26 februari 2016.
  5. a b Alex Winter, Deep web (2015). BOND360, Trouper Productions, Zipper Bros Films (14-05-2016). Geraadpleegd op 14-05-2016.
  6. Inside the Dark Web. BBC (2014-2015). Geraadpleegd op 26 februari 2016.
  7. Editor, Zeljka Zorz-Managing, Help Net Security. Help Net Security (8 april 2016). Geraadpleegd op 14 mei 2016.
  8. LinkedIn Pulse. LinkedIn Pulse (15 november 2015). Geraadpleegd op 26 februari 2016.