Naar inhoud springen

Gebruiker:Bureau01/FIU.NET

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

FIU.NET is een decentraal computernetwerk waarbinnen FIUs (Financial Intelligence Units) in de Europese Unie gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Het is ook de naam van de zelf ontwikkelde applicatie die binnen dit beveiligde netwerk de uitwisseling mogelijk maakt. De betrokken FIUs kunnen zo gegevens uitwisselen over transacties die meldende instanties (zoals b.v. banken, autohandelaren, juweliers, etc) wettelijk verplicht doorgeven. Bij een internationale link kan dan via FIU.NET contact worden opgenomen met de andere betrokken landen om informatie uit te wisselen over subjecten (een verzamelterm voor een natuurlijk persoon of een rechtspersoon zoals een bedrijf). Omdat het netwerk decentraal is, kunnen de FIUs zelf bepalen met welke landen zij informatie delen en in lijn blijven met de landelijke wetgeving. De ingevoerde gegevens blijven in databases van de Financial Intelligence Units zelf zodat zij verantwoordelijk blijven voor hun eigen informatie.

FIU.NET is in 2000 ontwikkeld binnen FIU Nederland als demonstratiemodel in samenwerking met de FIUs Frankrijk, Italie, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk. In 2002 is het in gebruik genomen. FIUs wisselen onderling informatie uit met als doel internationaal een bijdrage te leveren aan het voorkomen en bestrijden van witwassen en terreurfinanciering. Het FIU.NET Bureau en de bijbehorende applicatie ondersteunen deze werkzaamheden. Anno 2013 werken 26 FIUs in de Europese Unie met dit systeem.

FIU.NET Bureau

[bewerken | brontekst bewerken]

De medewerkers van het FIU.NET Bureau onderhouden het netwerk en de servers, ontwikkelen de software, beheren de helpdesk en organiseren trainingen en workshops. Het Bureau valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, maar wordt projectmatig gefinancierd door de Europese Commissie (DG Home Affairs), de partners en de aangesloten FIUs.

Board of Partners

[bewerken | brontekst bewerken]

Het beslisorgaan van FIU.NET is de Board of Partners die op dit moment bestaat uit de FIUs van België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Roemenië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Europol en het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Zij beheren het project en beslissen over de ontwikkeling van FIU.NET.

FIU.NET heeft naast een grote groei in het aantal aangesloten landen ook een ontwikkeling doorgemaakt in de functionaliteit door gebruik te maken van de terugkoppeling van de gebruikers en hun wensen. Het systeem begon als middel voor twee landen om een subject te bevragen. Nu is het uitgebreid naar een systeem dat dossier opbouw ondersteund met meerdere subjecten die met fijnmazige controle met verschillende landen gedeeld kunnen worden. Hierdoor is het mogelijk om gestructureerd samen te werken aan een gedeeld dossier met vele landen onderling, terwijl elk land nog steeds de volledige controle over de gegevens die zij willen delen heeft.

In mei 2012 is FIU.NET uitgebreid met een nieuwe feature, ma3tch. Ma3tch staat voor Autonomous Anonymous Analysis. Het is geavanceerde technologie die het mogelijk maakt voor FIUs om informatie te matchen (oftewel vinden van gelijke personen) met andere FIUs op een geanonimiseerde wijze. Simpel gezegd wordt de informatie geconverteerd naar filters die niet zijn te herleiden naar identificeerbare personen of bedrijven. Dit is van groot belang om te voldoen aan de privacy wetgeving in Europa. Deze filters kunnen veilig worden gebruikt door FIUs, zodat zij op de hoogte worden gebracht als een persoon/bedrijf voorkomt bij een andere FIU.

Als er informatie over die persoon in een van de filters staat, weet de FIU die onderzoek doet naar die persoon dat het zinvol kan zijn om de andere landen een verzoek om informatie te sturen. Het grote voordeel hiervan is dat informatie boven water komt die anders verborgen zou blijven. Alleen in het geval van een positieve match krijgen de betreffende FIUs bericht via FIU.NET.

[bewerken | brontekst bewerken]