Europol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Europol
Europol-members-map.png
Bestuurscentrum Den Haag, Nederland
Oprichting 1998
Directeur Rob Wainwright
Website europol.europa.eu

Europol (samentrekking van European Police Office) is een multinationale onderzoeksorganisatie en het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie. De oprichting van de organisatie werd vastgelegd in het Verdrag van Maastricht (1992) maar voor de feitelijke oprichting is een apart verdrag tussen de lidstaten tot stand gekomen. Europol is volledig operationeel sinds 1 juli 1999. Het hoofdkwartier van de dienst is gevestigd in Den Haag, Nederland.

Europol organiseert de informatie-uitwisseling tussen de politiediensten van alle 28 lidstaten van de Europese Unie. In 2013 trad Kroatië als laatste land toe tot Europol. De lidstaten én Noorwegen (dat geen lid is van de Europese Unie) hebben ten behoeve van de informatie-uitwisselingen één of meerdere liaisons bij Europol geplaatst.

Functies[bewerken]

Europol was al vóór 1999 in functie, als Europol Drugs Unit (EDU). Deze "unit" was actief sinds 3 januari 1994 en werd naderhand door de hoofdorganisatie vervangen.

Het doel van Europol is om de effectiviteit en samenwerking tussen de autoriteiten van de lidstaten te versterken, om zo zware internationale misdaad te bestrijden.

Europol heeft geen uitvoerende macht. Het is een ondersteunende dienst voor de ordehandhavingsdiensten van de EU-lidstaten. Dit betekent dat Europol niets te zeggen heeft in onderzoeken of het arresteren van verdachten. Europol kan wel informatie uitwisselen en analyseren. Daarvoor heeft elke lidstaat onder andere een of meerdere liaisons bij Europol gestationeerd en een Europol National Unit (ENU) in eigen land opgericht vanwaaruit de contacten tussen Europol en de nationale politiediensten plaatsvinden. De Nederlandse ENU is georganiseerd binnen de Dienst Internationale Politiesamenwerking van het KLPD.

Hoofdkantoor van Europol in Den Haag

Autoriteit[bewerken]

De directeur van Europol wordt aangewezen door de Raad van de Europese Unie. De Duitse Max-Peter Ratzel was van februari 2005 tot 15 april 2009 directeur van Europol. Hij werd in deze functie bijgestaan door de Spaanse Mariano Simancas, de Franse Michel Quillé en Eugenio Orlandi uit Italië.

Op 6 april 2009 benoemden de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de Europese Unie tijdens een gezamenlijk overleg te Luxemburg de Brit Rob Wainwright als zijn opvolger. Voorheen was deze directeur van de Serious Organised Crime Agency in het Verenigd Koninkrijk. Zijn mandaat werd in 2012 verlengd tot en met 15 april 2017.

Locatie[bewerken]

Europol is gevestigd in Den Haag. Eerst werd een gebouw betrokken aan de Raamweg, op 1 juli 2011 opende koningin Beatrix het nieuwe kantoorpand aan de Eisenhowerlaan.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]