Gebruiker:Gertjan R./Austronesische talen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Zie ook Gebruiker:Cars en travel#Projecten

Toelichting bij mijn werkwijze (Wikipedia:Taalcafé; 02-01-'06)[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder een toelichting bij mijn werkwijze. Ik zou het erg appreciëren mochten één of meer bezoekers van dit café het even doornemen. De bedoeling is dat jullie je mening geven over mijn werkwijze - hou er wel rekening mee dat een eventuele wijziging in mijn werkwijze niet in één-twee-drie kan worden doorgevoerd, want omdat de artikelen qua opmaak en uiterlijk van bepaalde vaste onderdelen heel erg samenhangen, is het een heel werk om iets te veranderen (KittenKlub kan daarvan meespreken, ikzelf des te meer), en naarmate mijn project heel erg langzaam (want momenteel ben ik op Wikipedia ook nog met motorfietsmerkencategorisatie en op Wiktionary met de installatie van meer dan 200 nieuwe talen bezig) eist een eventuele veranderingsbeweging meer en meer tijd en energie op naarmate de tijd verstrijkt.

Laat ik eerst vooropstellen dat, als het op consequentie, structuur, orde en regelmaat aankomt, de Engelse editie de allereerste is die niet in aanmerking komt als voorbeeld. Enkele categoriepagina's van de hand van onze Engelstalige collega's bekijken wijst dit ogenblikkelijk uit, bijvoorbeeld Austronesian languages.

Velen weten dat ik mij (voorlopig, d.i. voor nu en de volgende jaren) uitsluitend bezighoudt met Austronesische talen, het zijn er 1268 en ik heb er nog maar een twintigtal gedaan (Let wel: Ik heb het hier alleen over de Austronesische talen die aangemaakt zijn binnen mijn project, dus niet over artikelen die duidelijk nog niet in mijn project zijn opgenomen (omdat ik er nog niet aan gekomen ben), zoals Tagalog, Tuvaluaans, Maleis en noem maar op; voorlopig is het waarschijnlijk zelfs zo dat er nog meer Austronesische talen zijn die niet door mij i.f.v. mijn project zijn aangemaakt dan dat er zijn die wél op die manier zijn aangemaakt, uiteraard zie ik dat snel veranderen en dat komt dan ook nog wel.). De bedoeling is dat ik elk bekend dialect, elke taal en elke familie een artikel geef waarin de opmaak en het uiterlijk van onderdelen van een artikel geen letter verschilt van de opmaak en/of het uiterlijk van hetzelfde onderdeel op een artikel van dezelfde reeks artikelen binnen het project of, naarmate om welk onderdeel van het artikel het gaat, gewoon een ander artikel van mijn project.

Daartoe doe ik het volgende:

  • Elk artikel krijgt een tabel dat geen sjabloon gebruikt. Ik wil er graag naar streven dat ik mag blijven werken zonder sjabloon, ook ná het tijdstip dat we in navolging van onder meer de Engels- en Franstalige Wikipedia-edities een taalsjabloon gaan gebruiken - waar ik overigens lichtjes tegen ben. Het aantal gegevens in een tabel verschilt immers naargelang het om een taal, dialect of familie gaat, indien het om een familie gaat verschilt het nog naargelang de familie één of meer talen bevat, subfamilies heeft, indien (een) eventuele subfamilie(s) nog één of meer subfamilie(s) hebben/heeft, etc.
  • De titel van de tabel staat in een achtergrond, waarvan de kleur wel degelijk niet zomaar is gekozen. Dit kan je verifiëren door bijvoorbeeld naar Dusun Pepas te klikken, en daar in de tabel op de knop naast "Dialect van" te klikken, en vanaf dan in de tabel telkens hetzelfde te doen voor de knop naast "Onderdeel van". Meer uitleg over dit systeem, dat dus niks met de naam van een taalfamilie heeft te maken (in tegenstelling tot alle andere Wikipedia-edities), is m.i. niet nodig.
  • Ik categoriseer zo gestructureerd mogelijk, uitleggen doe ik gemakkelijkheidshalve liever niet (volledig), maar kijk er zelf enkele categorieën op na (Categorie:Austronesische taalfamilie).
    • Taalfamilies worden onder hun overkoepelende familie gezet.
    • Talen onder hun kleinste familie (dus uitsluitend samen met hun meest naaste familieleden, op die manier zou Nederlands in zijn familiecategorie uitsluitend samenzitten met Afrikaans, Zeeuws en (West-)Vlaams, wellicht weten jullie dat ik me volledig baseer op Ethnologue) én onder het land waarin ze worden gesproken, ook als de taal in een land niet meer is dan een belangrijke immigrantentaal categoriseer ik onder dat land.
    • Dialecten onder de categorie voor de dialecten van een bepaalde taal. En hier moet ik iets merkwaardigst meegeven, namelijk het feit dat zo’n categorie, bijvoorbeeld Categorie:Bunun-dialect, níet in een eventuele Categorie:Bunun staat, maar onder Categorie:Bunun-taal, omdat ik over een bepaalde taal niet meer artikelen maak dan het artikel over de taal zelf en de artikelen over eventuele dialecten. Er zouden dus anders tientallen, en op termijn honderden, categorieën komen zoals een eventuele Categorie:Bunun, die als enige inhoud het artikel Bunun en de subcategorie Categorie:Bunun-dialect heeft.
    • Dialecten staan daarnaast ook onder een eigen dialectcategorie per land, zie Categorie:Dialect naar land; let wel: In tegenstelling tot de talen wordt hier niet in maar van gebruikt.
  • Redirects voor alternate names.
  • Volledige classificatie.
  • Verspreiding van de sprekers (in welke landen wordt/werd de taal gesproken en hoe belangrijk is de taal in die landen in vergelijking met andere talen?).
  • Steeds gebruik van sjablonen (zie bijvoorbeeld Ma'anjan#Externe links).
    • (Eventueel) "indelingssjabloon" bovenaan, de functie is te vergelijken met een sjabloon met Nederlandse provincies op Nederland; alleen dialecten én talen zonder bekende dialecten krijgen geen indelingssjabloon. Sjablonen voor talen en/of taalfamilies hebben allen dezelfde structuur en lay-out, met als buitenbeentje het mooiere (want een review door WebBoy gekregen) sjabloon:austronesisch, sjablonen voor dialecten van een bepaalde taal hebben ook allen dezelfde lay-out, ze bevatten alleen een bescheidenere titelbalk dan de sjablonen voor talen en/of taalfamilies
    • "Coördinatiesjabloon" net eronder, de functie is vergelijkbaar met een sjabloon met Europese landen op Nederland
  • Voor talen: Taalgebied (alleen bij mijn laatste en toekomstige artikelen). Voor dialecten heel soms ook inbegrepen in de vorm van "Dialectgebied".
  • Aan het begin van de eerste regel van een artikel een opsomming van de synoniemen (alternate names), elk in vet.
  • Andere onderdelen van een artikel zijn variabel van artikel tot artikel, alleen "Literatuur", "Externe links" en "Evolutie van het aantal sprekers" zijn analoog naar hun eventuele equivalenten op andere artikelen.

Dit was een summier inzicht in mijn werkwijze. Als je me graag één of meer dingen anders ziet doen, ga zeker nog niet editten (je mag, maar waarschijnlijk zal ik dat terugdraaien, alle artikelen, sjablonen, doorverwijspagina's en categorieën van het project (uitgenomen redirects) staan op mijn volglijst) maar pleeg hieronder overleg, ik denk wel dat BesselDekker die bedoeling indachtig het Taalcafé inrichtte.

Groet, C&T 2 jan 2006 21:33 (CET)

Graag wou ik hier nog het volgende aan toevoegen:
Ik plaats {wikt}-sjablonen wanneer mogelijk, een optimale samenwerking met Wiktionary lijkt me wel comfortabel.
Bovenstaand uit de doeken doen van mijn categorieënmethode kan als een (her)structureringsvoorstel voor dialect-, taal- en taalfamiliecategorieën worden gezien. Indien dit wordt doorgevoerd zullen Categorie:Natuurlijke taal en Categorie:Taal geen talen meer bevatten. Categorie:taal zal zijn portaalfunctie zuiver van "onderkruipertjes" kunnen beoefenen en Categorie:Natuurlijke taal zal verwijderd worden. C&T 2 jan 2006 22:14 (CET)

Het bijbehorende overleg is te volgen op Wikipedia:Taalcafé/Archief/1#Verwerking van de informatie.

Gebruikerslijst[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruikers die hun deelname aan het project hebben laten blijken[bewerken | brontekst bewerken]

  • C&T (initiatief en coördinatie)
  • Wybe

Gebruikers die geïnteresseerd zijn in, kennis hebben van en/of hier bezig zijn met Austronesische talen[bewerken | brontekst bewerken]

(alleen gebruikers die mij actief lijken)

In mindere mate (min. Babel-1-sjabloon en/of min. 1 artikel geschreven over, maar geen geprononceerde interesse in, kennis van en/of werkzaamheid op vlak van Austronesische talen)[bewerken | brontekst bewerken]

(onvolledig, aanvullingen welkom)

Andere Wikipedia's die in verhouding tot hun grootte veel in huis hebben over Austronesische talen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]