Naar inhoud springen

Gebruiker:CharlotteRau/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Robert (Rob) Clara (Burcht, 26 juli 1923 - Edegem, 19 augustus 2000) was een professor in de kindergeneeskunde aan de Universiteit van Antwerpen en richtte Vertrouwenscentrum Kindermishandeling op in 1979. Robert Clara was bovendien in 1948-1949 praeses van Antwerpen Boven in Gent. Hij studeerde Geneeskunde aan de RUG waarna hij zich later in Heidelberg en Göttingen specialiseerde in de pediatrie. Clara heeft ook heel wat wetenschappelijk werk gedaan over gezondheid, economie en ethische kwesties.

Robert kwam tot het idee om iets te doen door het feit dat hij kinderarts was en hij steeds meer te maken kreeg met kinderen die zich niet goed voelden en dan vertelden dat dit door et thuisfront kwam.

Het term kindermishandeling was niet in de jaren 60-70 niet zo herkend als het nu is. Het is door Robert dat dit probleem kenbaar is geworden en dat er iets aan gedaan werd.

In september 1979 ontstond er in Vlaanderen de eerste gestructureerde hulpverlening rond dit onderwerp met als naam het centrum ‘kind in nood’ in het Kinderziekenhuis Good Engels (van OCMW Antwerpen), Prof. Clara werkte in dit kinderziekenhuis. Daar kwam hij regelmatig in contact met kinderen die uitspraken deden of letsels vertoonden die kenmerken over kindermishandeling lieten vermoeden. Op die manier merkte hij dat er een grote nood was aan aangepaste hulpverlening binnen kinermishandling. Pas enkele jaren later ontstonden er andere initiatieven, zoals in Leuven (bij Gasthuisberg met Ephrem Eggermont, en later kinderpsychiater Peter Adriaenssens) en in Brussel (VUB, met Catherine Marneffe). Deze centra heetten toen vertrouwensartscentra (VAC’s).

In 1987 komt er een einde aan het projectmatig en vaak vrijwillig hulpverlenen. Toenmalig minister Rika Steyaert komt met een subsidie voor vertrouwenartscentra in elke Vlaamse provincie en één in het Brussels hoofdstedelijk gewest. Vanaf 1989 zijn er zes centra met erkenning en financiering door de Vlaamse overheid. Na enkele jaren worden ook in de andere provincies Vertrouwensartscentra opgestart. Kin en gezin en de Vlaamse Gemeenschap engageren zich om het beleid voor deze verschillende centra verder uit te stippelen. Ondertussen is er in elke provincie één centrum gevestigd, onder de naam Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. In 1997 en in 2002 wordt het wettelijk kader bijgesteld, en wordt de naam gewijzigd tot vertrouwenscentrum kindermishandeling (VK’s). Daarmee wordt aangegeven dat het om multidisciplinaire hulpverlening gaat.