Gebruiker:Chescargot/Havenbadhuis (Patara)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Havenbadhuis van Patara
Chescargot/Havenbadhuis
xxx
Chescargot/Havenbadhuis (Turkije)
Chescargot/Havenbadhuis
Situering
Land Vlag van Turkije Turkije
Locatie Patara
Coördinaten 36° 16′ NB, 29° 19′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Kaş
Informatie
Cultuur Romeinen
Portaal  Portaalicoon   Archeologie
Commons heeft mediabestanden in de categorie Patara harbour baths.

Het Pataraanse havenbadhuis, ookwel dadelpalmbadhuis genoemd vanwege het aan de oostelijke zijde gelegen dadelpalmbosje, was een Romeinse badhuis gelegen aan de zuidelijke flank van Tepecik heuvel in het noordoosten van de stad Patara, gelegen aan de Middellandse Zee in Zuid-Turkije. Het was met het badhuis van Nero, centrale badhuis en het kleine badhuis een van de vier badhuizen in de oude stad uit de klassieke oudheid.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het havenbadhuis lag in het noordoosten van het stadje, op loopafstand van de binnenhaven van Patara. Het badhuis was gemarkeerd door een dadelpalmbosje die aan wal komende zeelieden op hun weg naar het bad passeerden.

De ruimtes in de oorspronkelijke plattegrond van dit badhuis waren oost naar west in volgorde van gebruik uitgezet, dat is van onverwarmde (koude) ruimtes naar verwarmde (warme) ruimtes: frigidarium, tepidarium en caldarium. Het gebouw ontwikkelde zich in de loop van de tijd tot een complex met verdiepingen. Zo werd, waarschijnlijk in de 3e eeuw na Christus, de basilica thermarum, een multifiunctionele zaal met marmeren vloer en diepe nissen aan de lange zijden, toegevoegd aan de oostzijde van het frigidarium.


[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het havenbad is gebouwd en uitgebreid in ten minste vier bouwperiodes. De belangrijkste ruimten (frigidarium, tepidarium en caldarium) behoren vermoedelijk tot de Vroege (Romeinse) Keizertijd.

De muur die begint bij de noordoostelijke hoek van het frigidarium, doorloopt langs het tepidarium en het caldarium, de westelijke zijde kruist en weer naar het oosten afbuigt, en rust op de apsis van het frigidarium, en de nieuwe ruimten die met deze muur en de straten rondom het gebouw zijn ontstaan, moeten ergens eind 1e begin 2e eeuw zijn toegevoegd.

In het midden van de derde eeuw na Christus werd ten oosten van het kerngebouw een basiliek thermarum (multifiunctionele zaal) toegevoegd.

Het badhuis functioneerde als zodanig tot ergens in de late 4e tot vroege 5e eeuw. Hierna werd het gebouw tot de eerste helft van de 7e eeuw als werkplaats gebruikt.[2]

In 1990 is het complex uitgegraven en werd met name enige inzicht verkregen in hoe afvalwatersystemen van badhuizen werkte, een aspect waar anno 2009 nog weinig over bekend was.[3]

Categorie:Archeologische plaats in Turkije Categorie:Antalya Categorie:Bouwwerk in de Middellandse Zee-regio Categorie:Thermen