Gebruiker:Chescargot/Slakkensortering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Slakkensortering is het selectieproces van eetbare huisjesslakken. Dit kan de selectie zijn van moederdieren voor de kweek, maar ook de selectie van de dieren om een bepaalde kwaliteitsstandaard te bereiken van het beoogde escargotproduct. Bij het sorteren wordt onderscheid gemaakt in slakkensoort, afmetingen/gewicht (kalibratie), leeftijd, dierlijke gezondheid en afkomst.

kalibratie, ofwel sortering van de slak op grootte, kan op verschillende momenten in het verwerkingsproces gedaan worden en met verschillende methoden, afhankelijk van de schaal waarop geproduceerd wordt en afhankelijk van de beoogde kwaliteit en opgelegde standaard.

  • Methoden voor kalibratie op basis van grootte het huisje zijn met name sortering op het oog, met kalibratie-ringen, of olijfsorteringsmachine.
  • Methoden voor kalibratie op basis van vleesgewicht kunnen eveneens op het oog, door weging of met een speciaal ontworpen kalibratiemachine.

Kalibrage[bewerken | brontekst bewerken]

Slakkenkalibratie is het sorteren van de eetbare landslak op grootte of gewicht. Het kaliber is een van de kwaliteitskenmerken van escargot, naast afkomst, slakkensoort en bereidingswijze. Kalibratie is daarom een belangrijke stap in de commerciële verwerking van de eetbare landslak.

Standaarden[bewerken | brontekst bewerken]

Naar gebruik en merk bestaan verschillende standaarden.


Label Rouge[1]
Slakkenhuis Gekookt vlees
Soort Kaliber Diameter huisje (mm) Minimaal
vleesgewicht (g)
(per 100 escargots)
Minimaal
vullinggewicht (g)
(per 100 escargots)
Minimaal
totaal gewicht (g)
Helix pomatia, Linné Heel groot
(Très gros)
36/39 525 550 1075
Groot
(Belle grosseur)
32/36 390 410 800
Gemiddeld
(Moyen)
28/32 300 320 620
Helix aspersa Heel groot
(Très gros)
31/34 450 470 920
Groot
(Belle grosseur)
28/31 310 330 640
Gemiddeld
(Moyen)
25/28 260 280 540

Sorteermethoden[bewerken | brontekst bewerken]

Het sorteren van slakken werd voorheen op het oog uitgevoerd. Omdat dit een arbeidsintensief en relatief onnauwkeurig proces is, wordt er naar efficiëntere methoden gezocht. Thans zijn de volgende systemen bekend:

Drijfsortering

Taps aangelegde drijfbanden, vergelijkbaar met olijfstorteermachines die door hun draai over twee wielen de slakken van de tapse zijde naar de uitwaaiende zijde drijven. Wanneer de afstand tussen twee banden groter wordt dan het huisje, valt de slak tussen de buizen in de erbij behorende sorteerbak. Handmatige versies bevatten in plaats van koorden staven, daarmee een apparaat vormende die vergelijkbaar zijn met eenvoudige handmatige notensorteermachines.

Een ander systeem bestaat uit cylindervormige buizen of staven die taps langs elkander liggen en elk om hun eigen as draaien. In lethargische staat verkerende slakken worden aan de tapse kant de buizen op geleid en door het draaien van de buizen worden de slakken naar de uitwaaiende zijde van het apparaat gedreven. Wanneer de afstand tussen twee buizen groter wordt dan het huisje, vallen de slakken tussen de buizen in de sorteerbakken.[2]

Schermsortering

Kalibratiecylinders (draaiend) en schermen (vibrerend)[3]

Kalibratiecylinders wordt voornamelijk in industriële slakkenverwerking gebruikt omdat het met minimale arbeid veel slakken in korte tijdsbestek kan verwerken. Schermsortering heeft als grote nadeel dat het tot verstoppingen van mazen en relatief veel schade van de slakkenhuisjes leidt.

Gewichtssortering

Gewichtsorteerder[4][5]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen

  • xxx

Voetnoten en referenties

  1. (fr) Cahier des charges Escargots préparés Label Rouge, PAQ (4 juli 2008)
  2. (fr) Calibreuse trieuse calibrage mécanisé escargot vifs modele sol dur. Helinove. Geraadpleegd op 25 oktober 2023.
  3. (en) Calibrator (Vibrating screen) for calibration of snails. insortex.com. Geraadpleegd op 25 oktober 2023.
  4. (fr) Calib’helix - Une machine signé EM3O. Association ASPERSA (5 september 2019).
  5. (fr) La machine. Calib'Helix. Geraadpleegd op 25 oktober 2023.

*